Zapanuj nad porządkiem w kuchni
Kuchnia to dla wielu osób prawdziwe pole bojowe. O ile samo gotowanie jeszcze im wychodzi to już zachowanie porządku bywa dość trudnym zadaniem.
Dziś podpowiemy, jak za pomoca kilku przyborów kuchennych i odrobiny chęci zapanować nad porządkiem w kuchni.
Po pierwsze: mop i miotła zawsze na posterunku
Podłoga brudzi się bardzo często; spadają na nią resztki jedzenia, okruszki, czasem rozleje się jakiś płyn. Jeśli od razu nie posprzątamy, brud przyklei się i zaschnie. A wówczas będzie go jeszcze trudniej usunąć. Warto mieć pod ręką miotełkę oraz mop, aby szybko posprzątać podłogę.
Polecamy również profesjonalne mopy
Po drugie: czystość na stole
Nie ma nic gorszego niż wybrudzony blat stołu. I nie chodzi tylko o względy estetyczne, ale również o higieniczne. Pozostawione resztki jedzenia to prawdziwa wylęgarnia zarazków.
Należy bezwzględnie pamiętać o wycieraniu blatu. Wystarczy sprzątnąć resztki i przetrzeć wilgotną ściereczką powierzchnię, a następnie wytrzeć do sucha – świetnie sprawdzą się tu ręczniki papierowe, które warto mieć zawsze pod ręką. Są one niezawodne w dbaniu o czystość w kuchni.
Zobacz: ręczniki papierowe Merida
Po trzecie: czystość naczyń i urządzeń
To również kwestia wyrobienia w sobie odpowiedniego nawyku. Myj naczynia na bieżąco. Dzięki temu unikniesz przerażającej góry naczyń w zlewie.
Pamiętaj również o dokładnym czyszczeniu patelni i garnków. Nie pozostawiaj na nich brudu, gdyż ten przy każdym kolejnym użyciu będzie narastał tworząc obrzydliwą skorupę.
To zaledwie trzy, ale jakże ważne wskazówki, aby Twoja kuchnia była zawsze czysta i świeża. Warto dbać o nią nie tylko dlatego, aby inni mieli o nas dobre zdanie, ale przede wsyzstkim dlatego, że czysta kuchnia jest po prostu higieniczna.
Autor: Merida - sklep internetowy