Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym


Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym
2017-11-30
Pożywne kopytka zapiekane pod serem!

SKŁADNIKI (4 porcje):

 

KOPYTKA:

·         ugotowane ziemniaki – 1 kg

·         mąka pszenna – od 150 g – 250 g

·         mąka ziemniaczana – 2 łyżki

·         jajko – 1 szt.

·         sól – 1 szczypta

 

SOS POMIDOROWY:

·         passata pomidorowa – 250 g

·         oliwa z oliwek – 2 łyżki

·         czosnek – 2 ząbki

·         cebula – 1 szt

·         sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

·          

DODATKOWO:

·         dobrej jakości mięso mielone –  ok. 400 g

·         ser żółty Gouda Serenada – 300 g

·         masło

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

 

KOPYTKA:

Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)

 

Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.

 

SOS POMIDOROWY:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

 

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.

 

Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).

 

Podajemy ze świeżymi ziołami!

Nadesłał:

info@synertime.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl