Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą – wyrafinowana uczta smaków


Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą – wyrafinowana uczta smaków
2013-04-14
Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem.

Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto ? oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!

Składniki na 4 osoby:*5 średnie czerwone cebule , *2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek, *2 duże pomidory , *8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego) , *4 łyżki startego parmezanu , *8 plasterków mozzarelli , *sól, oregano , *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,  *biały ocet winny Ponti

Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika  pieczemy w temperaturze  200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! www.indexfood.pl

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl