Zaproś lato do kuchni – przepis na pierogi z serem i jagodami z koktajlem truskawkowym od Jawo


Zaproś lato do kuchni  – przepis na pierogi z serem i jagodami z koktajlem truskawkowym od Jawo
2013-06-17
Nadszedł czerwiec – miesiąc truskawek w każdej postaci. Sezon na te wdzięczne kulinarnie owoce trwa zaledwie kilka tygodni i zależny jest od pogody, a ta – w tym roku – jest nieprzewidywalna. Nie warto zwlekać z inauguracją truskawkowego szaleństwa.

            Posypane cukrem, polane śmietanką lub masłem – tak najczęściej podajemy pierogi nadziewane owocami. Dziś proponujemy równie szybką, a jednak zupełnie inną wersję tego słodkiego posiłku, którego podstawą są sezonowe dobra natury - pierogi z serem i jagodami z koktajlem truskawkowym.

            Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Są bogate w witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń i fosfor, a przede wszystkim – są po prostu przepyszne. 

Potrzebne składniki:

·        Pierogi z serem i jagodami JAWO 1 op.

Koktajl:

·         200 ml śmietany

·         200 ml kefiru

·         250 g truskawek

·        cukier do smaku 


Przygotowanie:

            Zamrożone pierogi wrzucać pojedynczo na 3 l posolonego wrzątku tak, by nie przerwać wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki koktajlu dokładnie zmiksować. Do gotowego koktajlu dodać pokrojone, świeże truskawki. 
Schłodzić do temperatury pokojowej (lub użyć po prostu zimnego kefiru i śmietany) i dodać do ugotowanych pierogów. Smacznego!
 

            więcej przepisów znajdziesz na www.jawo.pl

 

 

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl