Zaskocz bliskich w święta! Oto przepis na wegańską odsłonę klasycznego mazurka
Wielu z nas kojarzy nadchodzący świąteczny czas z zapachem wypieków, wypełniającym nasze domy. Istnieją jednak osoby, które ze względu na swoją dietę często nie mogą w pełni cieszyć się świątecznymi słodkościami. Do tej grupy zaliczają się również weganie.
Czasami wystarczy jednak odrobina kreatywności, szczypta innowacji oraz mały dodatek inspiracji – aby tradycyjny mazurek stał się wypiekiem całkowicie wegańskim. Oto przepis!
Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez tradycyjnego ozdabiania jajek, puszystych bab wielkanocnych z babcinych przepisów czy lubianego przez dzieci, „lanego poniedziałku”. Nieodłącznym symbolem świąt stał się także klasyczny słodki mazurek. Zdarza się jednak, że osoby będące na różnego rodzaju dietach, nie mogą w pełni cieszyć się ich kulinarną odsłoną.
Z uwagi na takie właśnie osoby warto odświeżyć klasyczne świąteczne receptury i postawić na wypróbowanie nowych, równie pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy przepis na mazurka, którym bez oporów mogą zajadać się osoby przebywające na diecie wegańskiej. Smacznego!
Wielkanocny wegański mazurek
Składniki:
Ciasto:
300 g cukru pudru Cukier Królewski
150 g mąki orkiszowej jasnej
120 g oleju kokosowego
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lodowata woda
Masa karmelowa:
120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
1 łyżka oleju kokosowego
połówki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok I
Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Krok II
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na cienki placek o owalnym kształcie. Następnie wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.
Krok III
Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokosowy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.
Krok IV
Na upieczony i ostudzony spód mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
Nadesłał:
Open Media
|