Zastosowanie dwutlenku chloru ClO2 w przemyśle spożywczym


Zastosowanie dwutlenku chloru ClO2 w przemyśle spożywczym
2015-04-29
Dbałość o czystość, sterylność produkcji w zakładach przetwórstwa spożywczego, wzrastająca oporność bakterii, wirusów i grzybów na dotychczas stosowane preparaty dezynfekujące spowodowała poszukiwanie nowoczesnego środka do dezynfekcji. Jednym z najlepszy okazał się Dwutlenek chloru ClO2.
Dwutlenek chloru ClO2 należy do najbardziej efektywnych biocydów. Kiedy porównamy go do innych środków - konkurować z nim może jedynie ozon, którego zastosowanie jest niemożliwe w wielu sytuacjach. Jest to bardzo skuteczny środek biologicznie czynny już przy stężeniach tak niskich jak 0,1 ppm i w szerokim zakresie pH. Dwutlenek chloru ClO2 przenika przez ścianę komórkową komórek bakterii i wchodzi w reakcję ze znajdującymi się w cytoplazmie aminokwasami, powodując śmierć organizmu. Pozwala to na stosowanie dwutlenku chloru w sposób ciągły bez konieczności zmiany środka bakteriobójczego. Preparat Armex 5 doskonale nadaje się do dezynfekcji centralnych stacji mycia. Dzięki swojej zdolności do skutecznego usuwania biofilmu, znikomej korozyjności a także szybkiemu skutecznemu działaniu biobójczemu pozwala ograniczyć czas i koszty procesów myjących w zakładzie produkcyjnym. W większości zakładów produkcyjnych, dla utrzymania odpowiedniego poziomu higieny konieczne jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej powietrza, a także dużych problemów dostarcza dezynfekcja miejsc trudno dostępnych w codziennym procesie mycia. ARMEX 5  zamgławiany w dawce 100-200 ppm doskonale sprawdza się w dezynfekcji kanałów, urządzeń, filtrów w układach klimatyzacyjnych, wentylacjach w budynkach i pojazdach, dodatkowo skutecznie likwiduje przykre zapachy.

Nadesłał:

AJKwiatkowscy
http://ajkwiatkowscy.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl