Zdrowa dieta w pracy – to możliwe!
Stresująca praca, ciągły pośpiech i brak czasu na przygotowywanie oraz regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków, powodują, że coraz mniejszą wagę przykładamy do tego, co i jak często jemy.
W konsekwencji, decydujemy się na niezdrowe i restrykcyjne kuracje odchudzające, które spowalniają nasz metabolizm i doprowadzają do efektu jo-jo. Doskonałą alternatywą dla ,,cudownych diet’’ są gotowe zestawy zbilansowanych posiłków dietetycznych, czyli tzw. diety pudełkowe. Program żywieniowy Mindful to najnowsza oferta restauracji Sodexo, która ma wspierać zapracowanych Polaków nie tylko w utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrej formy, ale także w zachowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Uwaga nadwaga!
To, w jaki sposób się odżywiamy - również w pracy - ma istotny wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale także stan zdrowia oraz samopoczucie.
Osiem godzin spędzonych za biurkiem, stres, niezdrowe posiłki, ciągły pośpiech i mało ruchu to codzienność coraz większej liczby aktywnych zawodowo Polaków. Pracownik w ciągu dnia często wypija 2 lub 3 kawy ze śmietanką, przegryzając je słodkimi batonikami, drożdżówkami lub kanapkami kupionymi w pobliskim sklepie, rzadko spożywa świeże owoce, warzywa i jogurty. Zdarza się, że w pośpiechu w ogóle zapomina o posiłku, nadrabiając zaległości dopiero po powrocie do domu. Niestety, większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo negatywnie odbija się to na naszym zdrowiu, samopoczuciu i sylwetce. Nieregularne odżywianie, pomijanie posiłków i niedostarczanie niezbędnych składników odżywczych, skutkuje osłabianiem organizmu, gorszą koncentracją oraz gromadzeniem zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego, chcąc osiągnąć wymarzoną figurę i zadbać o zdrowie, nie warto stosować głodówek i drakońskich diet, ale postawić przede wszystkim na regularność. Spożywając pięć porcji lekkich i pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia, z czego co najmniej dwa w pracy, pobudzamy nasz metabolizm i dostarczamy na bieżąco pełnowartościowego „paliwa” dla naszego organizmu.
Mindful, czyli przewodnik po zdrowej diecie
Regularne jedzenie posiłków jest podstawową zasadą każdej diety. Dlatego coraz częściej nie tylko dietetycy i lekarze, ale także restauratorzy, chcąc zachęcić pracowników do regularnego odżywiania, oferują gotowe zestawy posiłków dietetycznych. Pomagają one zachować zdrowie oraz osiągnąć wymarzoną sylwetkę, a jednocześnie sprawiają, że dbanie o siebie staje się codziennym nawykiem. Najnowsza oferta sieci Sodexo – program dietetyczny Mindful – to zestaw pięciu zbilansowanych posiłków, łącznie 1000 lub 1500 kalorii, który można zamówić i po drodze do biura odebrać z restauracji. W skład zestawu, zapakowanego w funkcjonalne pojemniki, wchodzą: pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja.
Znajdź równowagę
W racjonalnie zaplanowanej diecie równie ważna, jak liczba kalorii, jest wartość odżywcza posiłków oraz odpowiednie umiejscowienie w planie dnia. Opracowany przez ekspertów w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, program Mindful, wykorzystuje najnowsze zalecenia żywieniowe, rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia. Zbilansowana dieta powstała z połączenia składników z różnorodnych grup produktów w zestawy o określonej, niskiej kaloryczności. Posiłki zawierają chude mięsa, nabiał lub rośliny strączkowe będące dobrym źródłem białka. Do tego kasze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które dostarczają błonnika, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mindful to gwarancja nie tylko urozmaicenia i doskonałego smaku posiłków, ale także rezygnacji z niezdrowych tłuszczy oraz wzmacniaczy smaku, bo ten posiłkom nadają tylko naturalne zioła i przyprawy.
Chudnij bez wyrzeczeń
Program Mindful to część nowej filozofii sieci Sodexo, która wykorzystuje nie tylko najnowsze trendy dietetyczne, ale uwzględnia także szczególne oczekiwania pracowników, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Restauracje o ciekawym wystroju, ze zróżnicowanymi strefami konsumpcji, oferują każdego dnia urozmaicone menu. We wszystkich placówkach w Polsce potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. W ofercie znajdują się dania dla wegetarian, bez dodatku zbędnego tłuszczu, panierki, zasmażki i zawiesistych sosów, a nawet bez glutenu. Ponadto różnorodne, stale modyfikowane menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.
Słowo ,,dieta” na ogół kojarzy się z liczeniem kalorii, wieloma wyrzeczeniami i rygorystycznym podejściem do odżywiania. Racjonalna i zbilansowana dieta, nie polega na ciągłym ,,głodowaniu’’, ale eliminacji z jadłospisu szkodliwych produktów oraz wybieraniu tych, które są zdrowe, pełne wartościowych kalorii i nie powodują odkładania tkanki tłuszczowej. Diety pudełkowe, oferowane także w restauracjach Sodexo, nie tylko dostarczają odpowiednią dawkę energii, która zostaje rozłożona w ciągu całego dnia, korzystnie wpływając na redukcję wagi, ale także optymalną ilość składników odżywczych w każdym z pięciu posiłków, bez konieczności gotowania.
Szczegółowe informacje na temat restauracji Sodexo Polska On-site Services dostępne są na stronie www.sodexo.pl
O Sodexo
Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących Jakość Codziennego Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services) obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie.
Sodexo w liczbach
Grupa Sodexo na świecie 18.2 miliarda euro skonsolidowanego dochodu 420,000 pracowników 20. pozycja na liście największych pracodawców na świecie 80 krajów 34,300 placówek 75 miliona konsumentów dziennie 9.5 billion euro market capitalization (dane z 7 listopada 2012 r.)
| Sodexo On-site Services w Polsce 5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni 2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek 2 000 zatrudnionych pracowników 420 Klientów 400 obsługiwanych nieruchomości 70 restauracji
Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce 43 000 Klientów 3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań rocznie 50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych |