Zdrowa kuchnia z Blue Dragon
Czy znasz już metodę Stir-fry, która pozwala w mgnieniu oka wyczarować zdrowe i pełne wartościowych składników dania? Dzięki niej warzywa nie stracą cennych witamin, a danie stanie się lekkostrawne i pożywne. Właśnie z myślą o szybkim smażeniu powstały sosy w saszetkach marki Blue Dragon.
Wiele osób rezygnuje z przygotowywania posiłków w domu, gdyż uważa, że gotowanie zabiera dużo czasu. Istnieje jednak metoda Stir-fry, czyli szybkie smażenie na dobrze rozgrzanym woku lub głębokiej patelni, dzięki której szybko przygotujemy smaczne i zdrowe potrawy. Wystraczy mieć pod ręką wok lub głęboką patelnię, swoje ulubione warzywa oraz mięso. Kilkuminutowe smażenie w niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju (wraz z ciągłym mieszaniem) sprawi, że mięso i warzywa pozostaną soczyste oraz zachowają swoje cenne witaminy.
Stir-fry krok po kroku:
1. Na dobrze rozgrzany olej dodaj przyprawy takie jak imbir, czosnek czy cebula. Smaż kilkanaście sekund.
2. Stale mieszając dodaj rybę, mięso lub tofu. Gdy mięso straci czerwony kolor (po ok. 4-6 minutach), dodaj sos (nie potrzebujesz już żadnych dodatkowych przypraw, w w saszetce jest wszystko). Zdejmij danie z woka/patelni i odstaw.
3. Następnie podsmaż warzywa (aby zachowały chrupkość, znacznie krócej niż mięso). Najpierw wrzuć cięższe składniki, wymagające dłuższego czasu smażenia (kalafior, marchew, fasola, papryka), następnie pozostałe, takie jak groszek, kukurydza, szpinak czy kiełki. Smaż warzywa ok. 3-5 min, aby zostały lekko surowe.
4. Po połączeniu mięsa oraz warzyw dodaj do smaku olej sezamowy, sos sojowy, ziarna sezamu, słonecznika, orzechy oraz przyprawy.
Niezastąpione przy przygotowaniu dań metodą Stir-fry będą sosy w saszetkach Blue Dragon. Sprawią one, że przygotowane smakołyki zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sosy Blue Dragon przygotowane są na bazie naturalnych składników, bez sztucznych barwników i konserwantów. Z powodzeniem zastępują oliwę, przez co potrawy nie są tłuste i pozwalają zachować zgrabną sylwetkę.
W ofercie sosów Blue Dragon znajdują się:
· Blue Dragon Sos Słodko-Kwaśny - autentyczny chiński sos z dodatkiem ananasa, warzyw, octu ryżowego i sosu sojowego. Doskonały do dań z krewetkami, wieprzowiną, kurczakiem lub z warzywami.
· Blue Dragon Seczuański Pikantny Sos Pomidorowy - pikantny sos na bazie pomidorów z dodatkiem octu ryżowego i odrobiną chili. Polecany do mięs i krewetek.
· Sos Chow Mein - bogata mieszanka cebuli, sosu sojowego i przypraw. Doskonały do kurczaka oraz innych mięs.
· Sos Hoi Sin z Czosnkiem - aromatyczne połączenie ziaren soi, sosu sojowego i przypraw. Doskonały do różnych rodzajów mięs, krewetek oraz warzyw.
· Sos Teriyaki - tradycyjny mix japońskiego sosu sojowego, sake i przyprawy mirin. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka lub krewetek. Idealny także jako marynata do mięs i ryb.
· Sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową - aromatyczny sos z wyraźną nutą bazylii i trawy cytrynowej. Doskonały dodatek do wołowiny, ryb oraz owoców morza.
Cena detaliczna: 2,5 zł/120 g
Blue Dragon to szeroka gama produktów kuchni orientalnej, w której znaleźć można produkty do sushi, gotowe sosy oraz dodatki kuchni azjatyckiej. Produkty Blue Dragon wyróżniają się oryginalnym smakiem oraz naturalnymi składnikami.
www.bluedragon.pl
Nadesłał:
joannat
|