ZDROWE PRZEKĄSKI NA KAŻDY DZIEŃ – TOFU I HUMMUS W LIDLU


ZDROWE PRZEKĄSKI NA KAŻDY DZIEŃ – TOFU I HUMMUS W LIDLU
2017-03-20
Dania wegetariańskie stanowią przysmak nie tylko dla jaroszy, ale również dla miłośników mięsa, którzy do swojej diety chętnie wprowadzają warzywne dodatki. Do ich przyrządzenia można wykorzystać kremową pastę hummus oraz ser tofu, które nadadzą potrawom oryginalnego smaku.

Moda na zdrowie

Pożywne przekąski oparte na naturalnych składnikach mogą stać się świetnym urozmaiceniem diety. W asortymencie Lidla dostępny jest hummus marki Pomysł na każdy dzień (2,79 zł/160 g/opak.) do wyboru w kilku wariantach, m.in.: aromatyczny o smaku paprykowym, orientalnym z czarnuszką oraz klasyczny. Może być on doskonałym dodatkiem do makaronu, kanapek oraz świeżych warzyw pokrojonych w paski. Produkt ten trafi w gusta każdego, kto pragnie łączyć zdrowy styl życia ze smaczną kuchnią. Sprawdzi się też jako przekąska w pracy czy podczas podroży.

Bez glutenu i cholesterolu

Wśród zdrowych propozycji Lidla znalazł się także bogaty w wapń i białko, bezglutenowy ser tofu w trzech smakach: naturalnym, wędzonym i z dodatkiem bazylii (3,99 zł/180 g/opak.). Ser wyglądem przypomina tradycyjny twaróg i składa się z białek zawartych w ziarnach soi. Jego niewątpliwą zaletą jest brak cholesterolu oraz to, że dobrze komponuje się z wieloma składnikami, zarówno w daniach wegetariańskich, jak i z mięsem. Dzięki temu może być bazą do wielu potraw.

 

Dla miłośników orientalnych smaków i zdrowego stylu życia Lidl przygotował ofertę hummusu i tofu, które idealnie sprawdzą się jako przekąska dla całej rodziny. Serwowane jako dodatek do pieczywa czy zup stanowią zdrową kulinarną propozycję.

 

Przepis Darii Ładochy na tortille z hummusem, kurczakiem i sałatką.

 

Idealnym wyborem na zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny będzie autorski przepis Darii Ładochy na tortille z hummusem, kurczakiem i sałatką. Dzięki połączeniu kilku składników możemy stworzyć doskonałą przekąskę, która zasmakuje także najmłodszym.

Pierwszym krokiem jest pokrojenie kurczaka, marchewki, cebuli w cienkie plastry oraz cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw oraz doprawienie do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec dokładamy drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Każdy placek tortilli smarujemy hummusem, dodajemy farsz oraz liście bazylii. Przed podaniem możemy podgrzać całość na patelni grillowej. Następnie tworzymy prosty sos: jogurt grecki łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Ostatnim krokiem jest przygotowanie chrupiącej sałatki: na dno miski wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dokładamy rukolę i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, tak by każdy listek był oblepiony sosem. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, porwaną na kawałki mozzarellę i orzechy. Dekorujemy kleksami pesto. Teraz pozostaje tylko rozkoszować się zdrową i pożywną przekąską. Smacznego!

Więcej pomysłów na dania z dodatkiem tofu znajduje się na stronie: www.kuchnialidla.pl

 

Informacje o firmie:

Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 10.000 sklepów tej marki, a w Polsce 600.

Dalsze informacje znajdą Państwo na naszych stronach:

www.lidl.pl

Facebook https://www.facebook.com/lidlpolska

Instagram https://www.instagram.com/lidlpolska/

https://www.youtube.com/user/LidlPolskaPL

Nadesłał:

Anna Grońska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl