Zimna nutka wanilii
Chyba każdy kiedyś miał sytuację, w której miał ochotę np. na lody, ale niestety nie było możliwości by wyjść z domu i je sobie kupić, ponieważ były ważniejsze sprawy na głowie i, jak to się mówi, trzeba było obejść się smakiem.
Od teraz nie będzie już takiej sytuacji, bo bez problemu możemy nasze ulubione lody waniliowe zrobić samemu nie wychodząc za próg naszego mieszkania czy domu.
Składniki na niebiański krem angielski
Przygotowanie kremu angielskiego to jedna z najważniejszych zadań, któremu musimy podołać, ponieważ to właśnie ten krem nadaje smak naszym lodom. Będziemy potrzebować do niego 500 ml mleka 100 ml kremówki, nasionka z jednej laski wanilii 6 żółtek oraz 125g drobnego cukru. Gdy te wszystkie składniki mamy już skompletowane to do dzieła!
Przygotowanie lodów waniliowych
Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.
Niebanalne zadanie maszyny do lodów
Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. Gdy wypełnimy wszystkie instrukcje zawarte w tym przepisie, nie pozostanie nam nic innego jak delektować się najsmaczniejszymi lodami waniliowymi, które jedliśmy w całym naszym życiu. SmacznegoJ zobacz więcej
Nadesłał:
tommeee
|