Zimowe babeczki z musem jabłkowym i bitą śmietaną – przepis od McVitie’s
Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś.
Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.
Przepis na zimowe babeczki
Składniki – lista zakupów:
· 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie's Digestive The Original
· 270 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
· szczypta soli
· 100 g cukru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 80 ml łagodnego oleju roślinnego
· 2 jajka
· 250 g kwaśnej śmietany
Także:
· 400 gramów jabłek
· 2 łyżki soku z cytryny
· 3 łyżeczki cukru waniliowego
· 250 g śmietany
Przygotowanie:
Ilość porcji: ok. 12
Przygotowanie: 50 minut
Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 334 kcal, białko: 3 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 34 g
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (piekarnik z termoobiegiem: 160 °C), a papierowe foremki do mufinek ustaw na blasze do pieczenia. Rozkrusz drobno ciastka McVitie's Digestive The Original. W misce wymieszaj następujące składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz olej, jajka i kwaśną śmietanę. Suche składniki z pierwszej miski wymieszaj ze składnikami znajdującymi się w drugiej. Całość ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z rozkruszonymi ciastkami McVitie’s Digestive The Original. Otrzymanym w ten sposób ciastem, wypełnij foremki do babeczek, piecz je przez 20 – 25 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pora na owoce! Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wyjmij gniazda, i pokrój na małe kawałki. Zagotowuj 25 ml wody z sokiem
z cytryny i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Jabłka gotuj w przygotowanym roztworze przez ok. 8 min. (często mieszając), do momentu, aż z jabłek i roztworu powstanie mus. W misce ubij na sztywno śmietanę i posyp 1 opakowaniem cukru waniliowego. Z każdej mufinki odetnij górną część. Na dolną część babeczki nałóż dużą łyżkę bitej śmietany, na to nałóż
1 łyżkę musu z jabłek, a na koniec przykryj całość odciętą wcześniej górną częścią. Możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.
Smacznego!
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|