Zioła i przyprawy


2015-03-06
Magia ziół i przypraw w jednym małym artykule...
Przyprawy i zioła w kuchni wbrew pozorom nie są tylko dodatkiem. To właśnie one potrafią stworzyć niepowtarzalny smak i zmienić każde danie, nawet to, które znamy od lat. Czasem wydawałoby się, że nic nie jest w stanie już nas zaskoczyć, że stary dobry kurczak pieczony ma zawsze swój smak… Wystarczy zmienić przyprawy i danie staje się zupełnie nowym doznaniem. Oczywiście sytuacja ta nie dotyczy tylko mięs, bo wiele potraw warzywnych – typowo wegetariańskich bazuje właśnie na przyprawach, które nadają charakteru całemu daniu. Bez przypraw warzywa często mają mało smaku i niewiele osób byłoby w stanie spożywać je regularnie. Zostawiając kwestie kubków smakowych, przyprawy i zioła to również gwarancja zdrowego organizmu. Jeśli nie wierzycie, wystarczy poczytać na temat konkretnych przypraw na stronach związanych ze zdrowym odżywianiem się. Najpopularniejszą przyprawą w Polsce jest pieprz – posiadający niezwykłe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim jest odpowiedzialny za poprawę naszego metabolizmu (ostre potrawy przyśpieszają trawienie), dodatkowo pieprz wzmacnia odporność organizmu i świetnie radzi sobie z przeziębieniem – zupełnie jak czosnek, stały element każdej kuchni. Część zagranicznych przypraw na stałe została zaadoptowana do naszego kraju – bazylia i oregano to najczęściej wykorzystywane w kuchni przyprawy zagraniczne. Nierzadko Polacy kupują przyprawę curry, wykorzystując ją na przeróżne sposoby. Należy pamiętać, że najwięcej smaku dostarczą nam rośliny świeże, więc jeśli mamy okazję mieć sadzonki którejś z nich, warto się w tego rodzaju dobra natury zaopatrzyć. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl