Złoto Hiszpanii w Twojej kuchni


Złoto Hiszpanii w Twojej kuchni
2012-05-31
Oliwa nie bez powodu bywa nazywana złotem kuchnii. Przydomek ten zawdzięcza wyjątkowemu smakowi, licznym właściwościom zdrowotnym oraz szerokiemu zastosowaniu - z powodzeniem ozdabia sałatki, wzbogaca sosy i dressingi oraz jest niezastąpionym klejnotem wielu marynat.

Oliwa oliwie nie równa więc warto sprawdzić, czy aby na pewno mamy do czynienia z tą posiadającą wspomniane cechy.
Przez znawców tematu, najbardziej ceniona jest ta z Hiszpanii,  ze względu
na najwyższą jakość i niepowtarzalny aromat jak np. Olivana dystrybuowana w Polse przez Develey.

Wytworzenie oliwy nie jest tak proste jak mogłoby się wydawać.
Aby otrzymać 1 litr tego cennego oleju potrzeba od 3 do 5 kg świeżych owoców.
Ponieważ, oliwki bardzo szybko się psują, to proces przetwarzania rozpoczyna się zaraz
po zbiorze owoców z drzewa. Aby zachować składniki odżywcze zawarte w oliwkach
i otrzymać z nich najwyższej jakości olej, producenci muszą zachować bardzo restrykcyjne warunki tłoczenia, w tym także termiczne. Temperatura produkcji nie powinna przekraczać 35°C, gdyż pozbawia to uzyskiwaną oliwę składników odżywczych i co za tym idzie właściwości zdrowotnych.

Oliwa oliwie nie równa!

Najbardziej cenioną przez smakoszy jest oliwa Virgin, czyli ta z pierwszego tłoczenia oliwek, Jest to jedyny olej jadalny, który powstaje ze świeżych owoców, zachowuje ich wszystkie walory odżywcze i może być spożywany na surowo. Oliwa Virgin poddawana jest tylko tłoczeniu mechanicznemu za pomocą specjalnych walców, więc zachowuje również smak i zapach oliwek z których jest wytwarzana.

Kategoria Virgin dzielona jest na kilka podkategorii, które ostatecznie określają jakość produktu, a przede wszystkim stopień jego nasycenia kwasem oleinowym, który  wpływa na smak oliwy.

  • Oliwa Extra Virgin to oliwa najbardziej ceniona przez koneserów, wyróżniająca się niską kwasowością (nie większą niż 0,8° nasycenia kwasem oleinowym).
  • Oliwa Virgin jest kolejną kategorią jakości, a jej kwasowość jest wyższa, ale nie przekracza 2° nasycenia.
  • Oliwa Lampante posiada kwasowość powyżej 2°, a smakosze unikają jej ze względu na cierpki smak. Co więcej, w stanie oryginalnym, bez dalszego przetworzenia nie nadaje się ona do spożycia. 

Inne kategorie jakościowe oliwy:

  • Rafinowana oliwa z oliwek lub oliwa z oliwek Pure to wysoko przetworzone oliwy z dodatkiem oliwy Virgin, który ma za zadanie nadać produktom smaku i zapachu, utraconych w trakcie rafinacji.
  • Orujo, Pomace lub Sansa to oliwy uzyskiwane z wytłoczyn oliwek, a następnie rafinowane. W wyniku przetworzenia całkowicie tracą one właściwości organoleptyczne, więc ponownie smak i zapach nadaje się im poprzez dodanie oliwy Virgin.

Co ciekawe, kolor oliwy nie świadczy w żadnym stopniu o jej jakości – zależy tylko od rodzaju oliwek, z których została ona wyprodukowana. Największy wpływ na jakość mają za to warunki atmosferyczne panujące na polach uprawnych. Przy sprzyjających, producenci są w stanie otrzymać oliwę Extra Virgin już przy pierwszym tłoczeniu oliwek. W mniej sprzyjających sezonach, przeważa oliwa Lampante, która wymaga rafinacji. Jednak aby nasza kuchnia była pyszna, warto zaufać sprawdzonym producentom i sięgać po oliwę najlepszej jakości.

Oliwa z hiszpańskim temperamentem!

Linia Olivana to oliwki dojrzewające w słońcu południowej Hiszpanii pochodzące
z najszlachetniejszych drzew oliwnych i, w przypadku oliwy, poddane wyłącznie mechanicznemu tłoczeniu. W linii Olivana znajdziemy najwyższej jakości oliwę Extra Virgin, którą z powodzeniem możemy dodawać do sałatek, dressingów i innych, oraz oliwę Clascio, przygotowaną z wytłoczyn z oliwek, która będzie idealna do pieczenia i smażenia. Hiszpańskie pochodzenie oliwek, z których przygotowane są produkty, jest gwarantem najwyższej jakości i niepowtarzalnego smaku. W ofercie marki znajdziemy także czarne
i zielone oliwki drylowane, oraz z dodatkiem papryki. 

Oliwa na zdrowie!

Obok walorów smakowych, oliwa posiada niezastąpione właściwości odżywcze i zdrowotne. Dzięki zawartości jednonasyconego tłuszczu - kwasu oleinowego (60%-80%) i witamin A, D, K i E obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych chorób nowotworowych. Oliwa jest również naturalnym antyoksydantem, który pomaga utrzymać w dobrym zdrowiu system krążenia i przeciwdziała starzeniu się komórek. Ponad to dobrej jakości oliwa wspomaga trawienie oraz przyspiesza przyswajanie przez organizm cennego wapnia. Jest to także jedyny olej, który podczas smażenia nie traci swoich właściwości i nie uwalnia toksycznych substancji – możemy więc smażyć wielokrotnie na tej samej porcji oliwy. Podając ją do sałatki, warto w pierwszej kolejności skropić ją oliwą,
a dopiero później doprawiać solą octem, cytryną czy dressingami – oliwa utworzy
na warzywach warstwę ochronną, dzięki której zachowają one swoją świeżość i kruchość.
 

Produkty dostępne są w większości sklepów sieciowych. 

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl