Złoto Inków - przepis na wyśmienitą sałatkę
Fantastyczny smak i właściwości zdrowotne Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) odkryli już starożytni Inkowie, dlatego owoce, często nazywa się „złotem Inków”.
Fantastyczny smak i właściwości zdrowotne Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) odkryli już starożytni Inkowie, dlatego owoce, często nazywa się „złotem Inków”. W połączeniu z komosą ryżową, świeżą sałatą, orzechami włoskimi i awokado, tworzą prawdziwą mieszankę drogocennych witamin i składników odżywczych.
Złoto Inków sałatka ze Złotymi Owocami (miechunką peruwiańską)
Składniki:
- 2 garści roszponki
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 10 owoców świeżej miechunki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 awokado
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 2 łyżki soku z mandarynki
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie orzechy prażymy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Złote owoce parzymy wrzątkiem przez ok. 30 sekund, a następnie osuszamy. Świeże owoce obieramy z osłonek i kroimy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, a awokado w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wszystkie składniki dresingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku i po zakręceniu potrząsamy energicznie aż uzyskamy kremowy sos. Dressing możemy również przygotować za pomocą blendera. Po przygotowaniu dressingu łączymy go z komosą ryżową, a następnie do naczynia dodajemy: Złote owoce, roszponkę, ser, awokado, orzechy włoskie i wszystko delikatnie mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi owocami miechunki peruwiańskiej.
Dodatkowe uwagi:
Do karmelizowania orzechów można również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru. Do sałatki zamiast świeżej miechunki, można wykorzystać również mango, filetowane pomarańcze lub mandarynki, a w sezonie letnim brzoskwinie tudzież nektarynki.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem kulinarnym: www.justasalad.pl
Nadesłał:
Agnieszka Cieślarek
|