„Złoty Widelec” dla restauracji Tamka 43
W miniony weekend, podczas uroczystej Gali, poznaliśmy listę najlepszych warszawskich lokali gastronomicznych, wytypowanych przez jurorów tegorocznej akcji „Warszawa od Kuchni”. Wśród nagrodzonych restauracji znalazła się Tamka 43, która otrzymała statuetkę „Złotego Widelca” oraz godło promocyjne.
Najsmaczniejsze miejsca w Warszawie
„Warszawa od Kuchni” to niezwykłe wydarzenie, mające na celu wytypowanie najlepszych restauracji w stolicy oraz ich rekomendację, jako lokalnego produktu turystycznego, mogącego przyczynić się do promocji miasta. Honorowy patronat nad akcją objęła Prezydent miasta stołecznego Warszawy oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego. Jurorami wydarzenia „Warszawa od Kuchni” byli eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców – organizatora akcji - oraz znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów, m.in. Ewa Malinowska Grupińska, Piotr Galiński, Hanna Śleszyńska, Grażyna Wolszczak oraz Jacek Borkowski. W tegorocznej edycji, do oceny restauracji, zaproszeni zostali również najbardziej znani blogerzy kulinarni. Członkowie kapituły odwiedzili zgłoszone do oceny lokale, a następnie wystawili każdemu z nich kompleksową recenzję, zawierającą szczegółowy opis menu, jakości obsługi oraz ogólnego wrażenia. Sędziowska nota zależała m.in. od smaku potraw oraz formy ich podania, sprawności obsługi, a także klimatu restauracji i aranżacji wnętrz. Wszyscy laureaci otrzymali statuetkę „Złotego Widelca” oraz godło promocyjne, poświadczające o najwyższej renomie restauracji.
Restauracja Tamka 43 na podium
Zaproszenie do grona Exclusive Places, trzy komplety sztućców w Czerwonym Przewodniku Michelin, czy najwyższa nota w Rankingu Restauracji Tygodnika „Polityka” – warszawska restauracja Tamka 43 na stałe zagościła w sercach krytyków kulinarnych oraz najbardziej wymagających koneserów smaku. Kolejnym wyróżnieniem, potwierdzającym renomę restauracji jest wygrana w akcji „Warszawa od Kuchni”. Tamka 43 znalazła się bowiem w gronie laureatów tegorocznej edycji wydarzenia. Jury konkursu doceniło innowacyjne menu Roberta Trzópka oraz ciekawy wystrój lokalu, autorstwa Pawła Kwiatkowskiego. Obsługa restauracji również otrzymała pochlebne recenzje kapituły akcji. Tamka 43 oficjalnie dołączyła tym samym do grona restauracji rekomendowanych turystom przez Stołeczne Biuro Turystyki. Organizacja odznaczy lokal na swoich stronach i folderach, jako miejsce, które warto odwiedzić w stolicy. Restauracja zdobyła również dodatkowe wyróżnienie, przyznawane przez internautów, którzy mogli oddać swój głos na jeden z lokali, biorących udział w akcji „Warszawa od Kuchni”. W ich głosowaniu, restauracja Tamka 43, znalazła się w pierwszej trójce najlepszych restauracji stolicy. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|