Zrób to inaczej, czyli doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie… w bakaliowym towarzystwie


2018-03-28
Wielkanocne śniadanie, to doskonały moment na odpoczynek, w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół.

Zrób to inaczej, czyli doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie… w bakaliowym towarzystwie

Wielkanocne śniadanie, to doskonały moment na odpoczynek, w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół. To również czas, w którym możemy bawić się smakami i kolorami naszych potraw, dodając do nich pierwsze wiosenne akcenty. Nic nie smakuje bardziej niż przepyszna wielkanocna sałatka, w towarzystwie orzechów pekan czy jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami. Chcesz zaskoczyć rodzinę, niekonwencjonalnym podejściem do tematu wielkanocnego śniadania? Nic prostszego proponujemy przygotowanie kulinarnego hitu – jajek, które swoim kształtem przypominają małe chmurki. Czy można lepiej zacząć wielkanocny poranek, raczej nie!

Kolorowa sałatka z orzechami pekan

Składniki:

  • 2 garści miksu sałat
  • 1 garść rukoli
  • 8 jajek przepiórczych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 70 g orzechów pekan Bakalland
  • 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki musztardy Dijon
  • Sól i pieprz do smaku

 

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie

 

mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.

 

Jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami

Składniki:

·         8 jajek

·         100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

·         4 gałązki tymianku

·         5 korniszonów

·         50 g pieczarek

·         Sól i pieprz do smaku

 

Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.

Chałka z migdałami i żurawiną

To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.  

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 5 g drożdży
  • Szklanka mleka
  • 100 g Migdałów w płatkach Bakalland
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • Kostka masła
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy do pieczenia. Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Nadesłał:

Agnieszka Cieślarek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl