Zrób to inaczej, czyli doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie… w bakaliowym towarzystwie
Wielkanocne śniadanie, to doskonały moment na odpoczynek, w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół.
Zrób to inaczej, czyli doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie… w bakaliowym towarzystwie
Wielkanocne śniadanie, to doskonały moment na odpoczynek, w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół. To również czas, w którym możemy bawić się smakami i kolorami naszych potraw, dodając do nich pierwsze wiosenne akcenty. Nic nie smakuje bardziej niż przepyszna wielkanocna sałatka, w towarzystwie orzechów pekan czy jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami. Chcesz zaskoczyć rodzinę, niekonwencjonalnym podejściem do tematu wielkanocnego śniadania? Nic prostszego proponujemy przygotowanie kulinarnego hitu – jajek, które swoim kształtem przypominają małe chmurki. Czy można lepiej zacząć wielkanocny poranek, raczej nie!
Kolorowa sałatka z orzechami pekan
Składniki:
- 2 garści miksu sałat
- 1 garść rukoli
- 8 jajek przepiórczych
- 1 mała czerwona cebula
- 70 g orzechów pekan Bakalland
- 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- 2 awokado
- 1 limonka
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- Pół łyżeczki musztardy Dijon
- Sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie
mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.
Jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami
Składniki:
· 8 jajek
· 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
· 4 gałązki tymianku
· 5 korniszonów
· 50 g pieczarek
· Sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.
Chałka z migdałami i żurawiną
To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.
Składniki:
- 50 g mąki
- 5 g drożdży
- Szklanka mleka
- 100 g Migdałów w płatkach Bakalland
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- Kostka masła
- 10 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy do pieczenia. Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Nadesłał:
Agnieszka Cieślarek
|