Zupa krem paprykowo-pomidorowa


2019-03-16
Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.

Składniki (3-4 porcje):

· 3 duże czerwone papryki

· 1 puszka pomidorów pokrojonych Happy Frucht

· 2 średnie cebule

· 4 duże ząbki czosnku

· 4 łyżki oleju Rapso + do skropienia grzanek

· pieprz zielony Beach Flower

· parmezan

· pieczywo na grzanki

· sól, pieprz

· ew. pietruszka lub bazylia (świeże)

 

Wykonanie:

 

1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

2. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju Rapso, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia.

3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość często mieszając smażymy ok. 5 minut.

4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut

5. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury.

6. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem Rapso, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym Beach Flower.

7. Zupę nalewamy do talerzy i ozdób według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi grzankami.


Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl