Zupy w klimacie orientu
Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
· 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka oliwy
· 1 por
· 1 cebula
· 1 ziemniak
· 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
· 150 ml mleka
· 50 ml śmietanki kremówki 30%
· Grzanki lub sezam
Przygotowanie:
W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.
Orientalny kalafior
· 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
· 3 łyżki oliwy
· 1 cebula
· ½ łyżeczki imbiru w proszku
· ½ łyżeczki kurkumy
· 1 łyżeczka garam masala
· 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
· 3 ziemniaki
· ½ kalafiora
· 2 puszki pomidorów krojonych
· sok z połowy limonki
· sól, pieprz
· natka pietruszki
· opcjonalnie 1 papryczka chilli
Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego !
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Nadesłał:
38PR
|