Kiszone czy konserwowe? Pyszne ogórki z Galeo
Sezon ogórkowy właśnie się zaczyna. Warto przygotować zarówno ogórki marynowane – chrupiące i doskonałe do kanapek, jak i te pełne witamin – kiszone. Do przetworów ogórkowych Galeo poleca przyprawę do konserwowania ogórków lub gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
Z kolei kiszone ogórki to źródło witamin i niektórych minerałów. Co więcej – przyspieszają również przemianę materii, a do tego mają niewiele kalorii. W każdym domu smakują nieco inaczej. Pachną koprem, czosnkiem, chrzanem, liśćmi dębu, porzeczki czy wiśni. Odrobiny pikantności mogą nadać im również pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziarna gorczycy czy nawet ziele angielskie, które znajdziemy w ofercie Galeo. Warto po nie sięgnąć, ponieważ indywidualnie dobrana kompozycja ziół i przypraw sprawia, że nasze przetwory są takie wyjątkowe. Najprostszym sposobem na ukiszenie ogórków jest umieszczenie w słoiku, najlepiej w weku, wybranych dodatków, ciasne ułożenie warzyw i zalanie ich gorącą solanką przygotowaną w proporcji: litr wody na łyżkę soli kamiennej. Jeśli chcemy, żeby ogórki mogły dłużej postać, od razu zamykamy szczelnie słoik i wynosimy go do chłodnego pomieszczenia. W takiej sytuacji lepiej też zrezygnować z aromatycznych liści.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł. Przyprawa do konserwowania ogórków dostępna jest w opakowaniu 32 g, pieprz ziarnisty – 15 g, liście laurowe – 5 g, gorczyca – 24 g a ziele angielskie – 12 g.
***
Przypominamy klasyczny przepis na ogórki konserwowe.
Składniki na litrowy słoik:
• 0,8 kg ogórków gruntowych
• 450 ml wody
• 150 ml octu 10%
• 20 g soli (1 łyżka)
• 20 g cukru (1 łyżka)
• 1 łyżka przyprawy do konserwowania ogórków Galeo
• opcjonalnie: marchewka w plasterkach, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, kwiatostan kopru, liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu, piórka cebuli
Przygotowanie:
Wyparzyć słoik, a następnie ułożyć w nim ściśle ogórki (możemy najpierw wymoczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby poprawić ich jędrność) i wsypać łyżkę przyprawy oraz ewentualne dodatki. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, wlać do słoika, tak aby zakryć ogórki. Słoik szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 15 minut. Tak przygotowane ogórki powinny być gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt: ok. 3 zł
Nadesłał:
JBcomm
|