Wybieramy maszynę Bag In Box


Wybieramy maszynę Bag In Box
2014-11-13
Technologia opakowań Bag In Box zyskuje coraz większą popularność w branży spożywczej i chemicznej. O efektywności tego rozwiązania decyduje przede wszystkim właściwy wybór systemu pakującego. Co powinniśmy wiedzieć o maszynach Bag In Box dostosowując produkcję do tej technologii?

Worek w pudełku, czyli opakowanie zamiast konserwantów

Technologia Bag In Box, chociaż coraz częściej stosowana w produkcji i przetwórstwie spożywczym i chemicznym wciąż pozostaje niezbyt znanym rozwiązaniem. Jak sama nazwa wskazuje jest to specjalny system pakowania produktów płynnych i półpłynnych w specjalnie spreparowanym worku wielowarstwowym, który dla ułatwienia transportu i wzmocnienia ochrony umieszcza się następnie w trwalszym opakowaniu jakim jest pudełko. Worki w opakowaniach Bag In Box składają się z kilku specjalistycznie wyselekcjonowanych warstw, które pełnią rolę ochronną produktu przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu folie stanowiące warstwy opakowania skutecznie zapobiegają przedostawaniu się powietrza do jego wnętrza, dzięki czemu powstaje bariera skutecznie chroniąca produkt przed zepsuciem. Do głównych zalet tej technologii zalicza się ekonomię i ergonomię pakowania, po inwestycji w specjalistyczne wyposażenie, czyli maszyny pakujące, późniejsza produkcja i przetwórstwo opiera się na zastosowaniu tanich materiałów regularnie obniżających koszty produkcji. Ze względu na hermetyczne środowisko opakowania są zdrowym i higienicznym systemem, który gwarantuje bezpieczeństwo produktów minimalizując straty wynikające z niewłaściwego sposobu przewozu i przechowywania. Nie mniej ważnym czynnikiem jest również ekologia, materiały wykorzystywane do produkcji opakowań nie zawierają toksycznych dodatków, dzięki czemu z łatwością mogą być ponownie przetwarzane. Tekturowe pudełka oraz torby z tworzywa sztucznego można z łatwością rozdzielić, dzięki czemu ograniczane są koszty utylizacji.

- Technologia BagInBox w porównaniu do zastosowania stalowych lub plastikowych beczek pozwala na uzyskanie oszczędności rzędu nawet 30 proc. Wygodny kształt i zróżnicowanie gabarytów pojemności od kilku do nawet 1000 litrów pozwala dopasowanie do palet czy kontenerów wykorzystywanych przy większym transporcie – tłumaczy Wojciech Płocki z lubelskiej firmy Bag In Box.

 Bag In Box znajduje przede wszystkim zastosowanie w przemyśle spożywczym i przetwórstwie. Technologię tę wykorzystuje się do pakowania koncentratów, olejów spożywczych, soków owocowych i warzywnych, wina, wody, piwa a nawet masy jajowej, czyli wszędzie tam, gdzie wymagane jest bezpieczeństwo przechowywania. Dzięki hermetycznej metodzie przetwarzania system ten pozwala na skuteczne przedłużenie terminu przydatności, dzięki czemu nie trzeba wykorzystywać konserwantów przy produkcji. Dla pełnego wykorzystania wszystkich cech tego systemy konieczne jest jednak specjalne oprzyrządowanie. Co powinniśmy wiedzieć o maszynach pakujących Bag In Box?  

Półautomatyka w standardzie

Zróżnicowanie produkcji i produktów przeznaczonych do zapakowywania w technologii Bag In Box znajduje odzwierciedlenie w zróżnicowaniu maszyn pakujących. Do podstawowej grupy maszyn zalicza się półautomatyczne pakowarki w rodzaju Bag In Box 1.20 przeznaczone do pakowania produktów płynnych jak woda, soki, wina czy oleje. Pomimo niepełnego zautomatyzowania produkcji jest to bardzo wydajne rozwiązanie dostosowane do pracy w ruchu ciągłym obsługującym od 200 do 240 cyklów na godzinę w obsłudze jednoosobowej, w zależności od wielkości opakowania i sprawności operatora. Worki wykorzystywane przy tym systemie wykonane są z wielowarstwowego laminatu o pojemności od 5 do 20 litrów, które standardowo wyposaża się w kroćce wtłaczane w worek lub w wygodny korek. Ze względu na ergonomię produkcji i wydajny system pracy jest to najczęściej spotykany model w zakładach przetwórstwa przemysłu spożywczego.

Specjalna ochrona na specjalne produkty

Bardziej rozwinięta generacja pakowarek półautomatycznych wykorzystuje tzw. technologię Ultra Clean przeznaczoną do produkcji i przetwórstwa wymagającego dodatkowego zabezpieczenia środowiska pracy. Przykładowy model pakowarki Bag In Box 1.220 UC wykorzystuje głowice z technologią UC, która hermetycznie oddziela przestrzeń pakowania od powietrza znajdującego się w hali produkcyjnej.  Opiera się ona na wykorzystaniu lekkiego nadciśnienia w komorze, które skutecznie uniemożliwia przedostanie się powietrza do jej wnętrza. Dzięki temu każdy cykl pakowania z zastosowaniem pary lub gazu modyfikującego atmosferę wywołuje sterylne środowisko napełniania. Maszyna może być wykorzystywana do rozlewania produktów płynnych i półpłynnych w rodzaju półprzetworzonych produktów owocowych lub warzywnych, które dzięki wykorzystaniu pakowania próżniowego i hermetycznej komory dodatkowo wydłużają okres przydatności do spożycia. Podobnie jak w przypadku pakowarek standardowych, pakowarka UC może obsługiwać worki o pojemności od 5 do 20 litrów, jednak hermetyczne środowisko wydłuża nieco czas obsługi urządzenia, które przetwarza od 120 do 180 cyklów na godzinę. Maszyny Bag In Box wykonuje się ze stali nierdzewnej i elementów stalowych lub teflonowych z rodzaju dopuszczanych do produkcji w styczności produktami spożywczymi.  Dodatkową zaletą tego typu maszyn jest możliwość łatwego pobierania prób laboratoryjnych z przebiegu rozlewu prodktów.

Aseptyczne pakowanie Bag In Box

Najwyższy standard bezpieczeństwa produktów pakowanych w systemie Bag In Box gwarantuje jednak inny system pracy, tzw. pakowanie aseptyczne. Na potrzeby tej technologii produkt oraz opakowanie jest sterylizowane za pomocą temperatury oddzielnie. W tym celu używa się pakowarek wykorzystujących ciągłą pracę pary wodnej i system śluz z kontrolowaną temperaturą, które za sprawą zmian ciśnienia uszczelniają aseptycznie ruchome części maszyny przechodzące przez ściany komory pakującej. Na koniec w głowicy pakowarki sterylizuje się zawór korka przed jego otworzeniem. W trakcie całego procesu uruchamia się system odsysający, który w trybie ciągłym usuwa wszystkie skropliny z pary wodnej. Tak wysokie standardy sterylizacji wykorzystuje się w maszynach typu Asepta 5000 przeznaczonych do rozlewania produktów spożywczych i wysokim zagęszczeniu i wydłużonej przydatności do spożycia jak np. przeciery, koncentraty, wsady do jogurtu, mleka czy masy lodowej. Urządzenie pracujące w trybie półautomatycznym może być stosowane do napełniania worków 5-20 litrowych transportowanych na stole rolkowym umieszczonym bezpośrednio pod głowicą oraz do napełniania worków o wyższych pojemnościach – 200 i 1000 litrów. W przypadku takich wielkogabarytowych produkcji stosuje się beczki i skrzynio palety transportowane na systemach rolkowych. Tego typu maszyna pakująca wymaga dodatkowej mocy zwiększającej wydajność, dzięki czemu jest w stanie obsługiwać pracę w tempie od 200 do 5000 litrów na godzinę, w zależności od ustawień ciśnienia, rodzaju i gęstości produktu i pracy operatora.

Zróżnicowanie maszyn pakujących systemu Bag In Box pozwala na dostosowanie urządzeń do różnorodnego rozmiaru przedsiębiorstwa przetwarzającego różnego rodzaju produkty. W zależności od potrzeb produkcyjnych i wymaganych specjalizacji pakowarki pozwalają na zredukowanie stałych kosztów produkcji i przetwórstwa spożywczego wynikających z kosztownego systemu pakowania, dystrybucji i uzdatniania produktów. 

Nadesłał:

bskowron

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl