Czekoladowa opowieść z bombonierką Vobro w tle
Czekolada w dodatku z wyszukanym nadzieniem może tworzyć pyszna mieszankę. Czekoladki w bombonierce kuszą różnorodnością smaków, którym ulega wielu z nas. Czy wiecie jak powstają te smakołyki? Czas na czekoladową opowieść z bombonierką VOBRO w tle.
Czekolada - jak powstaje?
Trzeba zacząć od kakaowca, bo to z niego są pozyskiwane ziarna, dzięki którym powstaje czekolada. Jego spore owoce (osiągają nawet 30cm długości) kryją w sobie czerwono-brunatne nasiona, to właśnie z nich powstaje kakao i czekolada. Ta ostatnia wytwarzana jest w procesie konszowania, który polega na mieszaniu miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowca. Do tej mieszanki dodaje się także różnych składników, w zależności od smaku i gustu producentów. Mogą być to zmielone orzechy, rodzynki, przyprawy korzenne czy wanilia. Następnym krokiem jest schładzanie powstałej masy - tzw. proces temperowania, dzięki któremu powstaje znana nam zwarta forma czekolady.
Słodki przysmak w bombonierce
Kto z nas nie lubi odkrywać słodkości kryjących się w bombonierce? Kto z nas nie mówił sobie „to już ostatnie, więcej nie mogę”, a i tak sięgał po następny smakołyk? Urok bombonierki i jej sekrety chce poznać każdy łasuch. Jedne z najpopularniejszych bombonierek w Polsce powstają z zakładach cukierniczych firmy VOBRO w Brodnicy. Tam każda czekoladka powstaje dzięki wykwintnemu połączeniu płynnej czekolady z nadzieniem. W VOBRO do produkcji bombonierek wykorzystuje się naturalną czekoladę sprowadzoną z Wybrzeża Kości Słoniowej lub Ghany. Dzięki specjalnym liniom produkcyjnym VOBRO produkuje czekoladki o najróżniejszych nadzieniach, dzięki czemu łączą wykwintną czekoladę z wyszukanymi smakami. Przykładem mogą być pralinki Frutti di Mare czy czekoladki z wiśniami w likierze (Love & Cherry).
Czy wiesz, że?
- Swoje początki jako przysmak, czekolada zawdzięcza Aztekom i Majom, którzy pili ją w formie pikantno - gorzkiego napoju.
- Czekolada w formie, która obecnie znamy pojawiła się w Europie dopiero w XVI w.
- Pyszne praliny zawdzięczają swoja nazwę nadwornemu mistrzowi kuchni króla Ludwika XIII o nazwisku Pralin.
- Czekolada może uratować życie. Przykładem jest historia pewnych Brytyjczyków, którzy w 1993r. przetrwali podczas burzy śnieżnej w górach 6 dni, mając do jedzenia jedynie 6 czekoladowych batoników.
- Dla ludzi czekolada jest słodkim przysmakiem, jednak nie służy zwierzętom. Dla psów czekolada zjedzona w dużej ilości, może okazać się śmiertelna przekąską.
- Dzięki swoim właściwością czekolada poprawia humor i niweluje zmęczenie.
- Nazwa bombonierka, pochodzi od francuskiego słowa „bonbon” , które oznacza „cukierek”.
Nadesłał:
atom
|