Jak odkwasić organizm
Zmęczenie, przesuszona skóra, ciągłe infekcje i wzrost wagi, to tylko niektóre z objawów zakwaszenia organizmu.
Stan niebezpieczny dla naszego zdrowia, gdyż może prowadzić do różnego rodzaju chorób, w tym również do nowotworów. O czym można rozpoznać zakwaszenie organizmu oraz jak sobie z nim poradzić.
Czym jest zakwaszenie organizmu
To nic innego, jak zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej, polegające na zbyt wysokim wskaźniku kwasowości. Naturalne pH ludzkiej krwi mieści się w przedziale 7,35-7,45.Im wyższa wartość tym rośnie zakwaszenie organizmu.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Do zakwaszenia organizmu może dojść z różnych przyczyn. Przede wszystkim winowajcą jest tu niewłaściwa dieta, ale również brak aktywności fizycznej, stres oraz szybkie tempo życia. Im więcej tych czynników pojawiających się równocześnie tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm nie będzie sobie radził z zachowaniem odpowiedniego poziomu pH.
Objawy zakwaszenia organizmu
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pewne dolegliwości zdrowotne mogą mieć podłoże właśnie w zaburzeniem gospodarki kwasowo-zasadowej. Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu to:
- senność i zmęczenie,
- częste zakażenia wirusowe oraz bakteryjne,
- bóle mięśni i stawów, bóle reumatyczne,
- ból kręgosłupa,
- nadmiernie sucha skóra,
- wypadanie włosów,
- zły stan paznokci,
- rozkojarzenie, brak koncentracji,
- przybieranie na wadze.
Jak odkwasić organizm
Przede wszystkim należy pamiętać, że zakwaszenie organizmu może być przyczyną wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca, miażdżyca, nadwaga, zwyrodnienia stawów. Aby odkwasić organizm, konieczna jest zmiana sposobu żywienia, czyli tzw. dieta odkwaszająca.
Jej podstawą jest unikanie produktów zakwaszających, do których zaliczamy: mięso, wędliny, jaja, sery, ryby, produkty zbożowe, słodycze, tłuszcze, napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata.
Natomiast produkty odkwaszające, czyli takie, które należy do diety włączyć, to: kasza jaglana i gryczana, śmietana, surowe mleko, warzywa (pomidory, seler, buraki, brokuł, cukinia, szpinak, rzodkiew, marchew), niektóre owoce (kiwi, cytrusy, brzoskwinie, banany, truskawki, maliny).
Warto dbać o odpowiednie pH naszego organizmu, gdyż dzięki temu będziemy zdrowi oraz pełni energii.
Longevitas.pl - Akademia Długowieczności
Nadesłał:
JoannaS
|