Kilka sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki – przepisy Małgosi Minty
Małgosia Minta, autorka bloga MintaEats.com proponuje kilka prostych sposobów, jak wykorzystując popularne produkty, można przyrządzić pyszne i ciekawe potrawy.
Marnowanie żywności to problem, z którym zmaga się wiele polskich rodzin. By produkty przechowywane w lodówce były świeże i apetyczne, warto zadbać o optymalne warunki, dostosowane do ich potrzeb. Warto pamiętać, że systemy No Frost czy Twin Cooling Plus wykorzystywane w chłodziarkach Samsung eliminują powstawanie wilgoci wewnątrz lodówki, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju bakterii i psucie się żywności.
Poza błędami w odpowiednim przechowywaniu jedzenia, często też nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalegających resztek z obiadu czy kolacji. Małgosia Minta, autorka bloga MintaEats.com proponuje kilka prostych sposobów, jak wykorzystując popularne produkty, można przyrządzić pyszne i ciekawe potrawy.
Granola z czerwonymi owocami
Dobry sposób na wykorzystanie resztek suszonych owoców, płatków zbożowych i orzechów.
Składniki:
200 g płatków owsianych błyskawicznych
200 g płatków jęczmiennych
150 ml syropu klonowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
szczypta cynamonu
100 g migdałów, grubo posiekanych
100 g płatków migdałowych
dodatkowo:
50 g liofilizowanych truskawek
50 g owoców żurawiny
25 g jagód goji
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Do dużej miski przesiej płatki owsiane i otręby, dodaj posiekane migdały i sezam. W kubeczku połącz syrop klonowy, olej, wanilię, cynamon, sól oraz 4 łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą masą polej suche składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż płatki owsiane na przygotowaną blaszkę, tworząc jednolitą warstwę, nie grubszą niż 2 cm. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Dodaj migdały, wymieszaj, wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij, dodaj truskawki, żurawinę, goji i odłóż do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Granolę możesz podawać z jogurtem, maślanką, mlekiem lub wykorzystać jako posypkę do lodów, kremowych deserów lub sałatki owocowej.
Rady:
- Zamiast płatków owsianych zrób mix płatków różnych zbóż, np. jęczmiennych, owsianych, żytnich.
- Liofilizowane truskawki możesz zastąpić posiekanymi suszonymi morelami, brzoskwiniami i gruszkami.
- Zamiast migdałów dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, a upieczoną granolę wymieszaj z posiekanymi suszonymi śliwkami i żurawiną.
Pudding chlebowy z owocami
Doskonały sposób, by wykorzystać resztki chałki, drożdżowego ciasta czy babki. Zamiast jednego dużego puddingu możesz przygotować małe, indywidualne porcje w kokilkach.
Składniki:
(porcja dla 2-4 osób)
1 średnia chałka (czerstwa) lub 8 kromek babki drożdżowej
4 duże jajka
250 ml pełnotłustego mleka (lub mleka migdałowego)
1/2 laski wanilii
4 łyżki cukru brązowego
150 g jagód, borówek, malin lub porzeczek, mrożonych lub świeżych, umytych i osuszonych
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder
masło lub olej słonecznikowy, do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Mleko zmiksuj z jajkami, cukrem i wanilią.
Chałkę pokrój na kromki. Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż w środku kromki pieczywa tak, by na siebie zachodziły i wsyp pomiędzy nie po łyżce owoców. Zalej masą jajeczną, odstaw na 15 minut. Wierzch zapiekanki posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż pudding na wierzchu się zarumieni. Podawaj na zimno lub ciepło, posypane cukrem pudrem, polane słodką śmietanką lub miodem.
Klasyczna panzanella
Dobry pomysł na wykorzystanie kawałków czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
1 kula mozzarelli (najlepiej z mleka bawolic, czyli mozzarella di bufala)
4 średnie pomidory
1 cebula cukrowa
garść liści świeżej bazylii
1 czerstwa bułeczka lub ciabatta
4 łyżki oliwy extra virgin
1 mały ząbek czosnku
sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę zmiksuj z połową bazylii i czosnkiem. Pomidory pokrój na ósemki lub ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w piórka. Do miski przełóż pomidory, dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, chleb, cebulkę, bazylię i polej oliwą bazyliową. Wymieszaj, lekko rozgniatając pomidory. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Rady:
- Zamiast ciabatty użyj kawałków bagietki lub pszenno-żytniego chleba.
- Poza pomidorami, możesz dodać dojrzałe brzoskwinie albo kawałki upieczonej na patelni grillowej papryki.
Nadesłał:
Dfusion
|
Wasze komentarze (1):
-
~majka, 2017-09-04 20:30:02
U mnie jedzenie się nie marnuje. Staram się kupować produkty na bieżąco lub zamrażam nadwyżki. Później przygotowuję z nich fajne potrawy przy pomocy multicookera Philipiaka, który kupiłam na początku roku. Umożliwia on m.in. gotowanie na parze czy też pieczenie ciast.