Kultowy koncentrat pomidorowy Dawtona
Potencjał pomidora sprawia, że jest on szeroko obecny w przepisach kuchni polskiej. Tradycyjna zupa pomidorowa, gołąbki lub pulpety w sosie pomidorowym to dania, bez którym nie wyobrażamy sobie polskiego menu. Przez większą część roku smaczne, dorodne pomidory są jednak niedostępne lub bardzo drogie
Koncentrat pomidorowy Dawtona jest wyprodukowany z najlepszych, dojrzałych pomidorów, bez dodatku sztucznych barwników czy konserwantów. Dzięki procesowi pasteryzacji jest naturalnie zabezpieczony przed bakteriami i zachowuje swój naturalny smak na długi czas.
Warto dodać, że w przetwory pomidorowe zawierają łatwo przyswajalny likopen – naturalny przeciwutleniacz chroniący przed starzeniem komórek. Pomidory są również bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu, dlatego warto zadbać, by znalazły się w naszym codziennym menu.
Silnie skoncentrowany pomidorowy smak sprawia, że już jedna łyżka koncentratu wyraźnie zmieni smak potrawy. Warto zawsze mieć w kuchennej szafce gęsty i aromatyczny koncentrat Dawtona, ponieważ z jego pomocą możemy stworzyć lub doprawić wiele dań. Świetnie pasuje do mięs, jako baza sosów do makaronu lub ryżu, bądź pomidorowy akcent w gulaszu. Koncentratu Dawtona szybko zmieni niedzielny rosół w smaczną, intensywną w smaku zupę pomidorową. Bez sosu pomidorowego trudno wyobrazić sobie prawdziwe gołąbki, fasolkę po bretońsku lub zasmażaną młodą kapustę. Domowe zapiekanki makaronowe również świetnie smakują polane sosem na bazie koncentratu, ziół i oliwy. Amatorzy samodzielnego przygotowywania różnego rodzaju dań z pewnością spróbują przygotować domowy ajwar. Bałkańska pasta stosowana jest, jako dodatek do mięs, przygotowana z przetartych bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i przypraw. Koncentrat Dawtona nada domowemu ajwarowi klasyczną, delikatną pomidorową nutę, która zrównoważy pikantny smak papryki.
Smakiem dojrzewających w letnim słońcu pomidorów z polskich upraw możemy się cieszyć przez cały rok. Dorodne owoce skoncentrowane i zamknięte w słoiczkach wprowadzą do naszej kuchni smak oraz aromat dojrzałych, czerwonych pomidorów. Tradycyjne zupy, sosy czy też zapiekanki na bazie pomidorowej pasty zachwycą wszystkich smakoszy.
Koncentrat pomidorowy 28% - 30% Dawtona
Skład: koncentrat pomidorowy 28% - 30%
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 111 kcal; białko – 2,6 g; węglowodany – 24,6 g: w tym cukry – 21,3 g; tłuszcz – 0,2 g; kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g; błonnik pokarmowy – 3,2 g; sód – 0,02 g;
Masa netto: 360 g
Cena: [zł] 3,01
ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl
Dawtona powstała ponad ćwierć wieku temu, jako rodzinna firma zbudowana na polskim kapitale. Nowoczesne technologie produkcyjne, naturalna receptura oraz własne, ekologiczne uprawy Dawtony zaowocowały znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz przyznawanym, co roku od 2005 Złotego Lauru Konsumenta dla koncentratu pomidorowego. W 2008 roku Dawtona została wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta dla warzyw w puszkach oraz Brązowym Laurem Konsumenta dla dodatków obiadowych. W 2011 roku Koncentrat pomidorowy w słoiczku 200g został nagrodzony Złotym Paragonem. W tym samym roku firma otrzymała Grand Prix Lauru Konsumenta. Dawtona nieustannie poszerza asortyment marki wiodącej oraz wprowadza marki nowe, m.in. Milejów - tradycyjna, naturalna marka rodem ze wschodu Polski, Primerosa - marka produktów opartych o tradycyjną włoską recepturę i importowane z południa Europy półprodukty. Firma wdraża również innowacyjny projekt partnerski AgraFoods oferujący świeże warzywa dostępne przez cały rok dzięki nowoczesnym magazynom o kontrolowanej atmosferze. Firma tworzy także marki własne dla swoich stałych partnerów, które są konkurencyjne pod względem jakości i ceny. Dawtona posiada certyfikaty systemów HACCAP, EN ISO 9001: 2000, IFS/BRC. Największymi w Polsce odbiorcami produktów marki Dawtona są duże sieci handlowe. Firma równolegle prowadzi zakrojoną na dużo skalę działalność eksportową na rynki światowe - przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej.
Nadesłał:
GutPR
|