Mistrzowskie andrzejkowe przyjęcie Sięgnij po produkty z Piątnicy – no bo skąd


2022-11-30
Andrzejki to doskonała okazja, by celebrować czas ze znajomymi i przygotować coś pysznego. W tym roku, ze względu na odbywające się Mistrzostwa Świata Piłki Nożnej w Katarze, polecamy przekąski, które doskonale sprawdzą się na stole i nadadzą wyjątkowego, mistrzowskiego smaku każdemu spotkaniu!

 

Niezależnie od tego czy planujecie tradycyjne andrzejkowe wróżby, czy stawiacie na wspólne kibicowanie zawodnikom na Mundialu, na stole nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Warto w tym dniu postawić na wyjątkowe i oryginale dania, z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Prezentujemy przepisy szefów kuchni z Piątnicy, które sprawią, że tegoroczne andrzejki będą miały mistrzowski wymiar. Smacznego!

 Empanadas z serkiem, czosnkiem i szpinakiem

Składniki:

·        rolka ciasta francuskiego

·        300 g szpinaku

·        1 serek Twój Smak z Piątnicy z czosnkiem

·        1 cebula (opcjonalnie)

·        2 ząbki czosnku

·        3 łyżki masła

·        jajko (roztrzepane, do posmarowania)

·        2 łyżeczki kminu rzymskiego

·        pęczek szczypiorku

·        sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

 

1.      Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.

2.      Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem Twój Smak z Piątnicy. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.

3.      Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, robiąc zdobienie.

4.      Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
Serwuj posypane posiekanym szczypiorkiem, z ulubionym dipem i ciesz się smakiem!

Polecany produkt:

Serek śmietankowy Twój Smak z czosnkiem, OSM Piątnica

Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Dzięki dodatkowi polskiego czosnku wyróżnia się ostrzejszym smakiem i doskonale pasuje do dipów, farszów i przystawek.

Dip z awokado i miętą

Składniki:

·        2 dojrzałe awokado

  • 4 łyżki Śmietany 12% OSM Piątnica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę i łyżką wydobądź miąższ. Następnie w misce rozdrobnij dokładnie miąższ widelcem, a jeśli awokado jest twarde – zmiksuj je przy pomocy blendera.
  2. Kolejno dodaj Śmietanę 12% z Piątnicy, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przypraw do smaku i wszystko razem wymieszaj.

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, krakersami czy nachos.

Polecany produkt:

Śmietana 12% OSM Piątnica

Śmietana 12% OSM Piątnica od wielu lat ceniona jest za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz… niezawodność! Gęsta, a jednocześnie delikatna. Doskonale nadaje się do potraw na zimno i na gorąco, gdyż nie warzy się pod wpływem ciepła. Niezastąpiona w każdej kuchni – do sosów, dipów, sałatek czy zup.

Słodki deser – Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują

 

Składniki:

·        7 jajek (potrzebne tylko białka)

·        pół łyżeczki soli

·        300 g drobnego cukru

·        łyżka mąki ziemniaczanej

·        łyżka octu

·        200 ml śmietanki 30%

·        125 g serka Mascarpone

·        4 marakuje

·        1 mango

·        1 granat

·        50 g suszonego kokosa lub wiórek kokosowych

·        100 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:

1.      Oddziel żółtka od białek. Powoli ubijaj pianę, dosypując do białek sól. Następie powoli dodawaj cukier. Kiedy piana zrobi się bardziej zwarta, wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Miksuj lub ubijaj białka jeszcze przez 2 minuty. Kiedy skończysz, piana powinna być sztywna i błyszcząca.

2.      Na papierze do pieczenia, z powstałej piany uformuj 2 takie same okrągłe spody do bezowego tortu. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C. Następnie susz je w piecu przez kolejne 2 godziny w temperaturze 100°C.

 

3.      Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubijaj do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wyłóż ją na ostudzony spód z bezy i równo rozsmaruj, pozostawiając ok. ¼ porcji. Na warstwę bitej śmietany nałóż konfiturę z żurawiny i miąższ z 2 marakui. Przykryj drugim spodem, a wierzch udekoruj resztą bitej śmietany.

4.      Obierz mango i pokrój w paseczki. Bezę udekoruj mango, pozostałym miąższem z marakui, płatkami kokosa i pestkami granatu. Smacznego!

Polecany produkt:

Śmietanka 30% OSM Piątnica to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

 

Nadesłał:

Yellowcups
http://yellowcups.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl