Mleko A2 a mikrobiota jelitowa człowieka
Czym charakteryzuje się mleko A2A2, jaki ma wpływ na mikrobiotę jelitową i czy może być ono szansą dla osób zmagających się z nietolerancją pokarmową na mleko?
Zdrowe jelita, nazywane także „drugim mózgiem”, to klucz do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Na skład i jakość mikrobioty jelitowej bezpośredni wpływ ma właściwy sposób odżywiania, dlatego tak ważne jest, by dostarczać organizmowi bezwzględnie wszystkich składników odżywczych, bilansując odpowiednio posiłki. Zdarza się jednak, że pomimo szczerych chęci część konsumentów ogranicza spożywanie niektórych produktów z uwagi na nadwrażliwość pokarmową, np. na mleko i przetwory mleczne. Czy to oznacza, że są oni skazani na całkowitą rezygnację z nabiału i możliwe ryzyko niedoborów, m.in. wapnia? Czym charakteryzuje się mleko A2A2, jaki ma wpływ na mikrobiotę jelitową i czy może być ono szansą dla tych osób?
Czym jest mikrobiota?
Mleko i produkty mleczne w żywieniu
To nie zawsze jest nietolerancja laktozy
Mleko A2 a mikrobiota – nadzieja dla osób z nietolerancją pokarmową
Mleko A2 nie jest jeszcze powszechnie dostępne w polskich sklepach, jest jednak nadzieja, że być może już wkrótce się to zmieni. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka realizuje działania w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, którego głównym celem jest uruchomienie regularnej produkcji tego surowca w Polsce. Projekt jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Źródła: [1] https://cambridge-diagnostics.pl/co-to-jest-mikrobiota-jelitowa-i-jakie-pelni-funkcje/ [2] Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (2021). Nowe zalecenia żywieniowe [online]. Ncez.pzh.gov.pl [Dostęp: 07.12.2022]. Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/sdm_downloads/nowe-zalecenia-zywieniowe/ [3] Jianqin S., Leiming X., Lu X. et al. Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutrition Journal, 2015, 15(1), s. 35. [4] Guantario B., Girlbaldi M., Devirgiliis C. et al. A comprehensive evaluation of the Impact of bovine milk containing different beta-casein profiles on gut health of ageing mice. Nutrients, 2020, 12, s. 2147. [5] Sheng X., Li Z., Ni J., Yelland G. Effects of conventional milk versus milk containing only A2 beta-casein on digestion in Chinese children: A randomized study. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2019, 69, s. 375–382.Ho S., Woodford K., Kukuljan S. et al. Comparetive effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study European. Journal of Clinical Nutrition, 2014, 68, s. 994–1000.
Nadesłał:
8monika5
|