Mniej sodu – więcej zdrowia


Mniej sodu – więcej zdrowia
2010-01-26
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.

Sód pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, jednak to tylko jeden z wielu elementów, które składają się na odpowiednią regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej. Sód znajduje się w większości produktów, które spożywamy na co dzień:  odnajdziemy go w wędzonych rybach, drobiu, żółtym serze, wołowinie, oliwkach i wszędzie tam, gdzie poczujemy sól – czyli chlorek sodu, główne źródło tego pierwiastka w codziennej diecie.

Nadmiar sodu u zdrowego człowieka, podobnie jak wody, wydalany jest z organizmu z potem i moczem, jednak zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że co za dużo, to niezdrowo. Sód zatrzymany w organizmie działa jak gąbka, wiążąc płyny, wypłukując magnes czy potas i zwiększając pragnienie. Stopniowo dochodzi do zwiększania wagi, powstawania obrzęków i  wspomnianego nadciśnienia tętniczego. A stąd już niestety niedaleko to poważnych powikłań zdrowotnych – udaru mózgu, wylewu czy rozwoju niewydolności krążenia. Sód sprzyja także rozwojowi miażdżycy, osteoporozy, chorób nerek i przewodu pokarmowego.            

Nadmiar soli, zła dieta, brak ruchu, alkohol i papierosy – to główni winowajcy powodujący nadciśnienie. Na szczęście każdy z tych negatywnych czynników można – przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, wyeliminować. Zmiana stylu życia istotnie obniża wartości podwyższonego ciśnienia i prawdopodobnie może zapobiegać rozwojowi choroby u osób, które mają do niej genetycznie uwarunkowane skłonności.            

W ostatnich latach wyraźnie wzrosła świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania i profilaktyki prozdrowotnej. Przyczyną tego stanu jest stały wzrost akcji propagujących zdrowy tryb życia i dobre nawyki żywieniowe. Jedną z nich jest projekt Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi w Zabrzu „Siła serca”, mający zachęcić Polaków do porzucenia szkodliwych nawyków żywieniowych. Specjalnym patronatem Fundacji objęta została Sól „Zdrowy Wybór”, wpisująca się również w akcję "Chronię swój mózg i serce - mniej solę" mająca na celu obniżenie spożycia sodu w diecie wszystkich Polaków. A jest o co walczyć – przeciętny Polak zjada beczkę soli rocznie, i nie jest to beczka przysłowiowa. To zdecydowanie za wiele, ale solimy przecież wszystko i wszędzie – od przekąsek po główne dania, w domu i w restauracji. Lubimy dania o wyrazistych smakach, doprawione z sarmacką fantazją.

Rezygnacja z codziennych przyzwyczajeń i całkowita eliminacja soli z jadłospisu to dla wielu smakoszy abstrakcja. Dla nich przeznaczona może być wspomniana Sól „Zdrowy Wybór” - produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach: zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu i jodu. Dodatkowo, troszcząc się o własne zdrowie, możemy pomóc innym, ponieważ kupując sól „Zdrowy Wybór”, każdy z nas wspiera budowę systemu wspomagania serca dla dzieci realizowaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii. www.zdrowywybor.pl

Nadesłał:

PR Solution

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl