Otyłość w chorobach psychicznych
U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie.
„W przypadku osób chorych na schizofrenię głównym powodem wzrostu masy ciała jest niewielka codzienna aktywność. Biorąc z kolei pod uwagę, że większość leków stosowanych w schizofrenii sprzyja wzrostowi masy ciała, istotne jest stosowanie odpowiedniej diety i sprzyjanie aktywności fizycznej"- podkreśla prof. Bartosz Łoza, ekspert programu „Odnaleźć siebie". Przedstawiamy kilka rad, jak zachować szczupłą sylwetkę.
Po pierwsze - odpowiednia dieta
Prawidłowa dieta to podstawa zdrowego trybu życia. Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie i utrzymać odpowiednią masę ciała, należy przede wszystkim:
- Ograniczyć spożycie cukrów, alkoholu i słodzonych napojów gazowanych. Są pełne kalorii, a ubogie wwartości odżywcze. Wbrew stereotypom, słodycze raczej obniżają nastrój, niż go podnoszą.
- Ograniczyć spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Dodają one kilogramów itakże negatywnie wpływają na samopoczucie.
- Wzbogacić dietę w produkty z witaminami grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Bogatym źródłem witaminy B są produkty zbożowe.
- Pamiętać o produktach z magnezem - kaszy gryczanej, orzechach. Magnez poprawia przepływ informacji oraz stabilizuje błonę komórkową neuronu*.
- Dołączyć do diety owoce i warzywa, gdyż są cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
- Wprowadzić do diety mięso rybie, które jest łatwo przyswajalne i wartościowe podwzględem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń orazwitaminy A i D. Spożycie ryb morskich wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za nastrój, sen i stabilność zachowań.
Po drugie - prawidłowe nawyki żywieniowe
Kolejną zasadą zachowania prawidłowej masy ciała jest odpowiednie rozplanowanie posiłków. Pamiętajmy:
- Jedzmy małe porcje w niewielkich odstępach czasu.
- Starajmy się spożywać posiłki o stałych porach.
- Urozmaicajmy potrawy, komponujmy je na bazie produktów zbożowych, warzyw, owoców, mleka i produktów mlecznych, mięsa i jego zamienników - fasoli, grochu, jaj, soczewicy.
- Nie podjadajmy! Podjadając między posiłkami tracimy rachubę dziennej porcji kalorii.
- Zamieńmy wysokokaloryczne przekąski na owoce i warzywa, np. spożywając bogate w magnez orzechy.
- Sprawdzajmy zawartość kalorii, tłuszczu i cukrów w spożywanych produktach.
- W przypadku stosowania diety niskokalorycznej, raczej nie schodźmy poniżej 1000 kalorii dziennie.
- Planujmy jadłospis z wyprzedzeniem, by tworzyć posiłki zdrowe i lekkie.
Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych z pewnością pomoże zachować dobry nastrój i zdrowy wygląd.
Po trzecie - ruch
Najlepsze wyniki w utrzymaniu prawidłowej masy ciała osiąga się łącząc niskokaloryczną dietę z systematycznymi ćwiczeniami. Wysiłek fizyczny jest istotny dla zachowania równowagi psychicznej. Nawet krótki spacer podnosi poziom endorfin**, czyli naturalnych substancji poprawiających samopoczucie. „Zdrowie fizyczne i psychiczne są ze sobą ściśle związane. Dzięki aktywności fizycznej żyjemy dłużej i jesteśmy zdrowsi. Należy wybierać takie ćwiczenia, które będą dla nas przyjemnością i będą nas motywowały do zachowania ciągłości treningu" - podkreśla prof. Bartosz Łoza - „Nudnych ćwiczeń nikt nie będzie kontynuował zbyt długo". Pamiętajmy, że nawet niewielka porcja codziennego wysiłku wystarczy, by osiągnąć równowagę psychiczną i zachować szczupłą sylwetkę.
*Neuron - komórka nerwowa przystosowana do przewodzenia, przetwarzania i wytwarzania bodźców nerwowych.
**Endorfiny - hormony, które poprawiają samopoczucie i zwiększają zadowolenie z siebie.
Nadesłał:
On Board
|