Podróż przez chilijskie smaki
Chilijskie wina i owoce morza to temat przewodni kolejnej edycji wydarzenia Chilean Wine Tour, które zorganizowano w Polsce z inicjatywy Biura Handlowego ProChile oraz Ambasady Republiki Chile. Degustacja starannie wyselekcjonowanych i dobranych na tę okazję chilijskich win oraz produktów morskich o
Tegoroczna edycja Chilean Wine Tour przyciągnęła przedstawicieli prasy branżowej, sommelierów i osób zainteresowanych importem chilijskiego wina. W degustacji zaprezentowało się ponad 20 chilijskich winnic, oferujących swoje najlepsze i najciekawsze propozycje. Szczególnym zainteresowaniem gości cieszyło się seminarium prowadzone przez cenionego znawcę win, Pabla Morande, który uznawany jest za jednego z najbardziej wpływowych chilijskich enologów, a także za odkrywcę winiarskiego potencjału doliny Casablanca i osobę wpływającą na trendy winiarskie nie tylko w Chile, ale i na całym świecie. To właśnie Pablo Morande jako pierwszy stworzył i wypromował na chilijskim rynku wino Late Harvest oraz całą gamę młodych win. Pracował w winnicy Concha y Toro w okresie, gdy firma przekształcała się w giganta klasy światowej. Otrzymał wiele znaczących wyróżnień i nagród w trakcie swojej bogatej kariery, a w 2007 r. został uznany za najlepszego enologa Chile przez Przewodnik Win Chilijskich (Guía de Vinos de Chile).
Chile zajmuje 8. pozycję wśród największych producentów win na całym świecie i jest jednym z wiodących eksporterów win – zajmuje 4. miejsce, tuż za Francją, Włochami i Hiszpanią. To także największy eksporter win z „Nowego Świata”, które na polskim rynku są bardzo dobrze rozpoznawalne i najchętniej wybierane przez konsumentów. W ostatnich latach chilijskie wina zdobyły liczne wyróżnienia w prestiżowych konkursach, w tym Decanter World Wine Awards, oraz uznanie tak wpływowych czasopism branżowych, jak Wine Spectator.
- Konsumenci na całym świecie, w tym również w Polsce, już dawno korzystają z dobrodziejstw chilijskiej ziemi. Poprzez takie wydarzenia, jak Chilean Wine Tour, chcemy pochwalić się i zaprezentować naszą narodową dumę, zrodzoną z ponad 450-letniej tradycji – chilijskie wino – mówił Felipe Gajardo Borquez, dyrektor Biura Handlowego ProChile w Polsce.
Chile posiada wyjątkowe atuty w kwestii konkurencyjności, dzięki którym może produkować wino i żywność najwyższej jakości. Jednymi z nich są atuty geograficzne i klimatyczne. Naturalne granice Chile wyznaczają bowiem od wchodu Andy, na północy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. W ten sposób osłonięty od niekorzystnych czynników przemysłowych, szkodników i chorób obszar Chile pozwala producentom żywności stosować w minimalnym stopniu środki ochrony roślin i uprawiać winorośl w możliwie najbardziej naturalnych warunkach. Charakterystyczny dla Chile klimat – kraj rozciąga się bowiem przez prawie wszystkie strefy klimatyczne - daje natomiast niespotykane nigdzie indziej możliwości uprawy, hodowli i połowów.
- Chile jest krajem o ogromnym potencjale winiarskim. Wielowiekowa tradycja idzie tu w parze z ciągłym udoskonalaniem procesu produkcji, poszukiwaniem nowego terroir, poszukiwaniem świeżych i interesujących nut i smaków, a także – co jest szczególnie fascynujące - odkrywaniem na nowo zapomnianych szczepów. Trzeba powiedzieć, że chilijskie winiarstwo żyje pełnią życia – powiedział Pablo Morande podczas seminarium.
Naturalne terroir, czyli środowisko do uprawy winorośli i produkcji win, umożliwia zakładanie w Chile plantacji z najlepszymi odmianami szczepów, do których należą: Carmenere, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewűrztraminer czy Moscatel de Alejandría. Ten ostatni rodzaj grona wykorzystuje się do produkcji flagowego trunku Chile – pisco, destylatu z winogron.
Uczestnicy tegorocznego Chilean Wine Tour mieli także możliwość degustacji chilijskich ryb i owoców morza ze specjalnie skomponowanego na tę okazję menu. Obfitujące w ryby i owoce morza czyste wody oraz długa linia brzegowa pozwoliły Chile stać się globalną potęgą w rybołówstwie. Pochodzące z Chile ryby i owoce morza, takie jak: morszczuk, przegrzebki, małże, kałamarnice olbrzymie, makrele, sardynki i mątwy spełniają rygorystyczne normy jakości, wyznaczone przez najbardziej wymagające rynki Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych oraz Japonii.
Nadesłał:
ogilvypr
|