Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce
Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?
Poziomki i ich właściwości
Sezon na ten owoc przypada na czerwiec i lipiec. Dziko rosnące poziomki mają więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych niż owoce rosnące w domowych ogródkach. Ich zaletą jest duża ilość witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz pomaga walczyć z infekcjami i wirusami. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości potasu wpływają korzystnie na pracę naszego układu krwionośnego, dlatego też polecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz anemią. Kolejną zaletą poziomek jest dobry wpływ na pracę układu moczowego. Również osoby mające problemy z układem krążenia powinny włączyć do swojej diety poziomki, gdyż pomagają w blokowaniu wchłaniania złego cholesterolu.
Jeżyny w naszej diecie
Jedną z właściwości jeżyn, którą warto wymienić na początku jest ich świetny wpływ na układ krążenia. Wspomagają jego pracę głównie dzięki zawartości składników takich jak błonnik, witamina C i antocyjany. Kolejną zaletą jedzenia tego owocu jest jego dobry wpływ na wzrok, ponieważ dzięki dużej zawartości witaminy E i C zmniejsza ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej. Na nasz wzrok korzystnie wpływają również antocyjany zapobiegające stanom zapalnym siatkówki.
Czarne i czerwone porzeczki
Właściwości odżywcze czerwonych i czarnych porzeczek są bardzo podobne. Obydwie odmiany posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą spożywać je osoby będące na diecie odchudzającej. Owoce te są też bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Porzeczki zawierają również witaminę P, czyli rutynę, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Ponadto, zarówno czarne, jak i czerwone porzeczki są źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, biotyny oraz żelaza, magnezu i wapnia.
Źródło Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|