Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy. Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 200 g Masła z Piątnicy
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki do dekoracji:
- ulubione owoce (według uznania)
Wykonanie
1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami - według własnego uznania.
Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.
Sernik krakowski
Składniki na ciasto kruche:
- 225 g zimnego Masła z Piątnicy
- 120 g drobnego cukru
- 350 g mąki
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 225 g cukru
- 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 pomarańcza
- 75 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na lukier:
- 1 cytryna
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto kruche:
1. Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
2. Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
3. Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
4. Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
5. Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
6. Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.
Masa serowa:
1. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
2. Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
3. W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
4. Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
5. Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
6. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.
Lukier:
1. Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
2. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Nadesłał:
Anna1
|