Resource Refresh – prawidłowe odżywianie w trakcie leczenia onkologicznego.


2022-10-13
Chemioterapia i radioterapia są w wielu typach nowotworu leczeniem pierwszego wyboru, jednak bardzo często ich stosowanie wywołuje działania niepożądane, które mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania, a w efekcie niedożywienia.

 

INFORMACJA PRASOWA                             13 października 2022 r.

Resource Refresh – prawidłowe odżywianie odpowiedzią na działania niepożądane w trakcie leczenia onkologicznego.

 

Chemioterapia i radioterapia są w wielu typach nowotworu leczeniem pierwszego wyboru, jednak bardzo często ich stosowanie wywołuje działania niepożądane, które mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania, a w efekcie niedożywienia. Najczęściej mogą powodować uszkodzenie kubków smakowych i suchość w ustach, których konsekwencją jest zmienione postrzeganie smaku i tekstury żywności[1]. Wystąpienie takiego stanu
u pacjentów to gorsze rokowania i wyniki leczenia. Odpowiedzią na problemy z jedzeniem i piciem w trakcie terapii onkologicznej jest Resource Refresh – stworzony we współpracy z pacjentami. W 200 ml dostarcza aż 300 kcal i 13 % energii z białka serwatkowego.
Co więcej, preparat odżywczy posiada kojące właściwości oraz nie zawiera składników
o metalicznym posmaku.  

Nawet ¾ pacjentów onkologicznych zgłasza utratę lub zaburzenia smaku w czasie terapii1,[2],[3],[4],[5], co więcej nawet 80% pacjentów onkologicznych ma stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej, będące działaniami niepożądanymi leczenia onkologicznego4,[6],[7]. Zmiany smaku pojawiają się w ciągu pierwszych kilku tygodni leczenia i mogą utrzymywać się do roku po jego zakończeniu1,[8],[9],[10]. W okresie choroby odczuwanie smaków może być znacznie zaburzone. Żywność, którą dotychczas lubiliśmy może wydawać się nam za kwaśna, za słodka lub za słona, a także metaliczna, albo gorzka. Te odczucia mogą zmieniać się w czasie. Ze względu na m.in. zmniejszoną produkcję śliny pokarm może wydawać się szorstki jak papier ścierny – wyjaśnia
dr inż. Katarzyna Zadka, ekspertka w zakresie żywienia klinicznego. Resource Refresh ma łagodny i kojący smak herbaty brzoskwiniowo-miętowej oraz klarowną konsystencję.

Dodatkowo, terapie onkologiczne powodują uszkodzenia tkanek jamy ustnej i błony śluzowej prowadząc do zmian zapalnych w tym obszarze6,9,10,[11],[12]. Zmiany zapalne pojawiają się w ciągu 1 do 2 tygodni od rozpoczęcia leczenia5,10 i mogą utrzymywać się od 2 do 3 tygodni po jego zakończeniu10,[13].

Kiedy w trakcie chemio- bądź radioterapii szczególnie ciężko jest spożywać pokarmy m.in. ze względu na występowanie zmian w odczuwaniu smaku, czy stany zapalne śluzówki – wówczas warto rozważyć uzupełnienie codziennej diety o żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Resource Refresh. Jest to preparat odżywczy, dostępny w aptekach bez recepty. Podobnie, jak inne produkty żywnościowe specjalnego przeznaczenia medycznego, należy stosować je po konsultacji  z lekarzem.

 

O Nestlé Health Science

Nestlé Health Science jest specjalistyczną jednostką firmy Nestlé, koncentrującą się na dziedzinie nauk o żywieniu. . Nestlé Health Science oferuje szerokie portfolio opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych preparatów z zakresu żywienia medycznego, korzystając z rozległej sieci badawczej. Nestlé Health Science, z siedzibą w Szwajcarii, zatrudnia ponad 11 000 pracowników na świecie, a produkty dostępne są w ponad 140 krajach. W Polsce Nestlé Health Science rozpoczęło działalność w 2011 r. W swoim portfolio oferuje żywność medyczną w postaci preparatów odżywczych takich marek jak m.in. Resource, Peptamen, Isosource. Dostarczają one niezbędnej energii oraz składników odżywczych pacjentom, którzy z powodu choroby i jej następstw nie są w stanie przyjąć ich wraz z tradycyjnym pożywieniem. Nestlé Health Science aktywnie wspiera też konsumentów w zdobywaniu wiedzy, która pozwala  wzmacniać zdrowie poprzez żywienie. Dowiedz się więcej na www.nestlehealthscience.pl oraz www.nestlehealthscience.pl/poradnik-zywienia-medycznego  

 

Kontakt dla dziennikarzy:

Klaudia Wendycz, Omega Communication

Tel. 660 289 016, email: kwendycz@communication.pl



[1]  Murtaza B, et al. Front Physiol . 2017;8:134;;

[2]  Amin A. J Immunother Cancer. 2018;6(1):109.

[3] Bernhardson BM, et al. Supp Care Cancer 2008;16(3):275-83.

[4] Ravasco P. Nutrition in cancer patients. J Clin Med. 2019;8(8):1211.

[5] Santarpia L, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2011;2(1):27-35.

[6] Aghamohammadi A and Hosseinimehr SJ. Integrative Cancer Therapies. 2016;15(1):60-8;

[7] Basile D, et al. Cancers (Basel). 2019;11(6):857;

[8] RavascoP. EurJ OncolNurs. 2005;9(Suppl2):S84-91; 32;

[9] Van CutsemE and ArendsJ. EurJ OncolNurs. 2005;9;S51-63

[10] Wong HM. Scientific World Journal. 2014;2014:581795;

[11] Maria OM, et al. Front Oncol. 2017;7:89; . 2017;7:89; 3. 

[12] OdelliC, et al. ClinOncol(R CollRadiol). 2005;17(8):639-45; 35

[13] Isenring EA, et al. Br J Cancer. 2004;91(3):447 52


Nadesłał:

doc

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl