Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe
Wigilia to czas spędzany w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć dwunastu potraw. Sekrety na najlepsze wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski z restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik z Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser.
Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
· 500 g mąki pszennej
· 2 jajka
· 100 g masła
· 100 g cukru
· 2 łyżki miodu
· 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
· 300 g łuskanych orzechów włoskich
· 100 g cukru
· 100 g masła
· 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
· 100 g cukru pudru
· 500 ml mleka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.
Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
*Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.
**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill
Składniki:
· 115 g masła
· 180 g brązowego cukru
· 4 jaja
· 220 g maki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 g cynamonu
· 1 g mielonych goździków
· 275 g wrzącej wody
· 115 g wędzonych śliwek
· 115 g rodzynek
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.
***
Jeśli jednak z siedzeniem w kuchni nam nie po drodze, zawsze można sięgnąć po pewne ułatwienia. Jednym z nich jest zamówienie gotowych świątecznych potraw z restauracji. Ten gest jest jednocześnie wielkim wsparciem dla zmagających się z kryzysem miejsc. Na warszawskiej Pradze – w Centrum Praskim Koneser – kilkanaście cieszących się renomą punktów gastronomicznych przygotowało taką ofertę. Jednym z przykładów jest Ferment Praski, który od lat oczarowuje miłośników polskich smaków swoimi tradycyjnymi daniami. W menu świątecznym dostępne są: ryba po grecku, sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, barszcz czerwony, łazanki z kapustą i makowiec. Z kolei fanów światowych kuchni zachwyci kimchi lub porchetta albo barszcz czerwony z ravioli. Wszystkie te smakołyki dostępne do zamówienia w Orzo na Placu Konesera. W Koneser Grill czekają z kolei śledzie, pierogi, ciasta i mięsa w różnych formach.
Nadesłał:
p.artymowski@cecpolska.pl
|