Świąteczne menu
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu. Pomoże nam w tym Karol Okrasa .
Serce wymaga diety bogatej w tłuszcze nienasycone i błonnik, które redukują poziom „złego” cholesterolu[2] we krwi. Świąteczne potrawy bazują na szkodliwych tłuszczach zwierzęcych, a słodkie desery dostarczają pustych kalorii[3]. Stosując się do poniższych rad, będziemy cieszyć się zdrowymi świętami.
Karol Okrasa poleca: Świąteczna zupa z karpia
Składniki: 1,5 l wywaru rybnego z karpia, 180 g filetów z karpia 3 pędy selera naciowego, 2 marchewki, 1 cukinia, 4 cebule dymki, 1 mała młoda kapusta, 1 cytryna, 2 liście laurowe, 1 g szafranu, 4 obrane pomidory, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 pęczek świeżej kolendry, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Sposób wykonania: • wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę • na gorącej oliwie podsmażamy najpierw marchewkę, następnie dodajemy cebulę, bakłażana, cukinię, seler naciowy i listki laurowe • podsmażamy bardzo delikatnie • kiedy wino odparuje, dodajemy pomidory, a kiedy się podduszą – młodą kapustę • podduszone warzywa zalewamy przecedzonym przez sito wywarem rybnym; gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, doprawiając solą i pieprzem • filety z karpia marynujemy w soku z cytryny i układamy delikatnie w gotującej się zupie. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy i podajemy posypane świeżą kolendrą |
Przygotowując świąteczne menu zastąpmy niezdrowe składniki potraw ich wartościowymi odpowiednikami:
- Przyrządzając sosy do świątecznych sałatek używajmy jogurtu. Jest zdrowszy od śmietany, ponieważ zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Zastosujmy jogurt także do zagęszczenia sosów do potraw mięsnych.
- Do smażenia świątecznego karpia, wykorzystajmy oliwę z oliwek. W przeciwieństwie do zwykłych olejów, jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają redukować ilość „złego” cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu „dobrego” cholesterolu[4].
- Świąteczne dania główne urozmaićmy zdrowymi dodatkami. Zastąpmy tradycyjne ziemniaki kaszą lub brązowym ryżem. Produkty te są bogate
w błonnik, który wspomaga pracę jelit oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. - Święta kojarzą się nam z aromatycznymi zapachami. Do przyprawienia sałatek i mięs używajmy ziół – bazylii, tymianku, kolendry. W przeciwieństwie do soli, zioła nie podnoszą ciśnienia krwi. Dzięki nim zyskamy zdrowe i pełne smaku potrawy.
Świąteczne menu to także ryby. Wzbogaćmy je o ryby morskie. Są one cennym źródłem kwasów omega 3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają frakcję korzystnego cholesterolu. Dzięki temu redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Cholesterol razem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy tak zwane lipidy, które stanowią część składową komórek. Należy pamiętać, że dieta sprzyjająca profilaktyce miażdżycy powinna cechować się niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i soli, a wysokim spożyciem błonnika pokarmowego i witamin – podkreśla prof. Zbigniew Gaciong, ekspert programu „Serce na nowo”. Zdrowymi świątecznymi przekąskami są orzechy i migdały. Regularne spożywanie migdałów obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Starajmy się, aby spożywanie posiłków nie stanowiło głównego punktu świąt, a było jedynie miłym i zdrowym dodatkiem. Spędzanie świąt w pozycji siedzącej powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz podwyższa poziom cholesterolu. Największym sprzymierzeńcem zdrowego serca jest ruch. Nawet półgodzinny spacer poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Wysiłek fizyczny pomaga także redukować „zły” cholesterol. Rodzinny spacer będzie nie tylko miłą, ale także zdrową formą spędzania świątecznego czasu.
Adamed jako firma farmaceutyczna jest blisko pacjentów i wspiera ich w walce z chorobą, dlatego angażuje się w kampanie i programy edukacyjne.
Celem programu „Serce na nowo” jest edukacja społeczeństwa na temat aktywności życiowej osób z chorobami układu krążenia, obalenie stereotypów na temat niezdolności osób z dolegliwościami sercowo-naczyniowymi do prowadzenia aktywnego życia. Program pomaga również osobom z chorobami układu krążenia w dotarciu do specjalistów. Zwiększa szansę na powrót do aktywnego życia społecznego i zawodowego dzięki odpowiedniemu leczeniu, wspieranemu przez postępowanie niefarmakologiczne.
W ramach programu zrealizowano: raport „Mapa Polskiego Serca”, konkurs dla pracodawców „Firma z sercem” oraz bezpłatne konsultacje kardiologiczne na terenie całej Polski.
Wszystkie informacje na temat bieżących działań, publikacje specjalistyczne, porady i ciekawostki dla pacjentów są dostępne na stronie internetowej www.sercenanowo.pl
Organizator programu: polska firma farmaceutyczna Adamed.
Patronat honorowy: Instytut Pracy i Spraw Socjalnych, Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Patroni medialni: Radio VOX, Tina, Samo Zdrowie, Na Zdrowie, Manager Apteki, Świat Lekarza, Kurier Poranny, Gazeta Pomorska.
[1] Karol Okrasa – znany szef kuchni, pracował m.in. w Hotelu Jan III Sobieski i Bristolu, autor programu „Gotuj z Okrasą”; więcej przepisów na www.karolokrasa.pl.
[2] „Zły” cholesterol (LDL) – frakcja cholesterolu, która wbudowuje się w ściany naczyń tętniczych, powodując miażdżycę.
[3] Puste kalorie – składniki pożywienia, które powodują krótkotrwały przyrost energii, nie prowadząc do jej efektywnego spalania w procesie przemiany materii.
[4] „Dobry” cholesterol (HDL) – frakcja cholesterolu, która jest transportowana wraz z krwią ze ścian tętnic
do wątroby, gdzie ulega dalszym przemianom.
Nadesłał:
On Board
|