Święta w kolorze wina


Święta w kolorze wina
2009-12-16
Święta Bożego Narodzenia urzekają magiczną atmosferą. Aby jednak pozostały z nich tylko miłe wspomnienia, warto posłuchać rady Owidiusza: stół i wino sprzyjają przyjemnemu spędzeniu czasu...

Na świątecznym stole mile widziane są wyrafinowane dania mięsne: faszerowany drób i wołowina, pachnąca goździkami szynka w cieście, pasztety z dziczyzny. Świetnym towarzystwem dla rozmaitych potraw będzie włoskie wino Chianti Classico Riserva Ducale, duma Ruffino - domu winiarskiego o ponad 130-letniej tradycji. Czerwone, wytrawne Chianti Classico Riserva Ducale uwodzi zmysły rubinową barwą z refleksami w kolorze cegły i bogatym aromatem m.in. fiołków, irysów, czarnej porzeczki, truskawki oraz wiśni. Aby mogło w pełni zaprezentować swój oryginalny bukiet, musi przynajmniej przez godzinę „oddychać" - przy tak wybornym trunku to niełatwy test silnej woli dla ucztujących...

Inną propozycją Ruffino na bożonarodzeniowy stół jest Brunello di Montalcino - czerwonorubinowe, wytrawne wino z połyskiem w kolorze granatu i cegły oraz intensywnym aromatem wiśni i malin, z delikatną nutą fiołków w tle. To idealny trunek, jeśli planujemy poddać się kulinarnemu szaleństwu i zaserwować gościom świąteczną bombę kaloryczną w postaci tłustych, czerwonych mięs w sosie.

Wina to zresztą nie tylko najlepszy trunek na świąteczne przyjęcia, ale też świetny prezent, zwłaszcza jeśli wybierzemy butelki ze „złotą etykietą", np. z serii Gold Label francuskiego domu winiarskiego Barton & Guestier. Importerem tych win w Polsce jest firma Partner Center.

Miłośnikom czerwonego, wytrawnego wina przypadnie do gustu B&G Bordeaux Rouge Gold Label. Z uwagi na korzenny posmak, trunek ten idealnie wkomponuje się w świąteczne menu, w którym królować będą czerwone mięsa - grillowane i pieczone, serwowane z sosami i w towarzystwie owoców. Armatorów potraw zdecydowanie lżejszych ucieszy jego biała odmiana - B&G Bordeaux Blanc Gold Label. Oprócz delikatnego smaku czarnej porzeczki wyczujemy tu cytrusy i brzoskwinie. Wino to sprawdzi się jako aperitif i towarzysz dań z owoców morza, ryb, białych mięs. Gdybyśmy zaś chcieli uszczęśliwić szlachetnym trunkiem smakosza typowych bożonarodzeniowych dań, strzałem w dziesiątkę będzie czerwone, wytrawne B&G Margaux Gold Label. Dobrze wyczuwalny aromat wiśni i jeżyn podkreśli smak m.in. mięs z grzybami.    

Osobę szczególnie nam bliską obdarujmy butelką ciemnoczerwonego B&G St.Emilion Gold Label. To wino urzeka na wstępie aromatem malin i jagód, a w finale zaskakuje pikantną nutą czarnego pieprzu. Przy okazji wydobywa z dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i drobiu najszlachetniejsze walory smakowe. Jeśli ktoś ma winnego smakosza-zmarzlaka wśród bliskich, niech zdecyduje się na prezent w postaci słomkowozłotego B&G Sauternes Gold Label. To kwintesencja słonecznego lata, zamknięta w gustownej butelce, wspomnienie ciepła pachnącego morelami, miodem i suszonymi owocami - bukiet wprost stworzony na degustacje w zimowe wieczory. Zrobi furorę także na wykwintnej kolacji, z foie gras i pieczonym drobiem w roli głównej.

A zatem, w ten świąteczny czas, „Niech krążą, niech krążą kielichy ochoczo!" - a wtedy radość nie opuści nas, także w Nowym Roku.

Nadesłał:

Abilita Communications
http://www.abilita.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl