Świętuj Dzień Serka Wiejskiego – jednego z najpopularniejszych produktów śniadaniowych w Polsce!
Serek Wiejski to produkt, który gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Produkt pojawił się na rynku w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która nieustannie pozostaje jego największym producentem.
Serek Wiejski z Piątnicy od 30 lat produkowany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury. Z uwagi na swoją popularność serek doczekał się także specjalnego miejsca w kalendarzu - 30 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego.
Mimo że formuła serka typu cottage cheese była znana na świecie już od starożytności to dopiero w XV wieku trafił on do Stanów Zjednoczonych, a prawdziwy wzrost popularności odnotował w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z wykorzystywania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła.
W Polsce historia Serka Wiejskiego rozpoczęła się w roku 1992, kiedy OSM Piątnica wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Ogromna popularność produktu sprawiła, że w ofercie Piątnicy pojawiły się także inne warianty Serka Wiejskiego.
Serki Wiejskie z Piątnicy - dla każdego coś dobrego!
Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy swój doskonały smak zawdzięcza połączeniu sprężystych ziarenek twarożku ze słodką śmietanką. Wyróżnia go unikalna, sprawdzona i niezmienna od lat receptura oparta na prostym składzie i najwyższej jakości składnikach. To idealny produkt na naturalne i pyszne śniadanie!
Serek Wiejski wysokobiałkowy zawiera aż 28 g białka w opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną przekąskę dla osób aktywnych, uprawiających sport lub będących na wysokobiałkowej diecie.
Serek Wiejski ze szczypiorkiem charakteryzuje się znakomitym smakiem będącym połączeniem lekko ostrego, pachnącego szczypiorku z delikatnymi ziarnami twarożku. Wytwarzany jest w tradycyjny, unikalny sposób z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. To doskonała, odżywcza przekąska z Piątnicy, no bo skąd!
Uwielbiany Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w wersji bez laktozy. Zachowuje on tradycyjny smak i najwyższą jakość składników, a przy tym jest naturalnie mleczny i bardzo pożywny. Po prostu pyszny!
Serek Wiejski Bio OSM Piątnica wytwarzany jest z mleka ekologicznego i jest bogaty w białko, witaminy i mikroelementy. To doskonały pomysł zarówno na szybką przekąskę, jak i dodatek do wielu dań. Serek Wiejski lekki, tak jak pozostałe warianty tego produktu, powstaje z najlepszego lokalnego mleka. Zawiera tylko naturalne, proste składniki, ma mnóstwo białka, a przy tym mniejszą zawartość tłuszczu. Lżejszy, ale równie pyszny! W sam raz na lekkie śniadanie lub kolację fit.
Doskonały Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w dwudzielnym opakowaniu z dodatkiem pysznych owoców! Naturalnie smaczny, dzięki dodatkowi owoców staje się idealnym pomysłem na doskonałą przekąskę lub mały deser! Dostępny w wielu wersjach: z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.
Serek Wiejski z Piątnicy - dobry składnik wielu dań!
Serek Wiejski może być także składnikiem różnorodnych potraw. Z okazji Dnia Serka Wiejskiego prezentujemy przepis na lekką sałatkę, dzięki której odkryjecie Serek Wiejski na nowo! Po więcej inspirujących przepisów na dania z Serkiem Wiejskim zapraszamy na www.piatnica.com.pl
Lekka sałatka z Serkiem Wiejskim wysokobiałkowym
Składniki na dwie porcje:
- opakowanie Serka Wiejskiego wysokobiałkowego z Piątnicy - same ziarenka
- miks sałat z rukolą -180 g
- duży pomidor malinowy
- 1 cebula czerwona
- ⅓ ogórka zielonego świeżego
- łyżka oliwy lub łyżka oleju lnianego
- pół pęczka koperku
- 10 g pestek dyni
- szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wykonanie:
Miks sałat wymieszaj z pokrojonymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, cebulą czerwoną oraz posiekanym koperkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem i wymieszaj wszystko z sałatą. Odcedź ziarenka serka wysokobiałkowego i posyp nimi sałatkę. Na końcu dodaj pestki dyni. Sałatkę podawaj z pieczywem lub solo.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|