Wege fast food
Burgery, pizza, kebab, hot-dogi – fast food zdecydowanie nie kojarzy się z wegetariańskim jedzeniem. Czy osoby, które wyeliminowały mięso ze swojej diety muszą rezygnować z szybkich i łatwych przekąsek? Fast food to opcja nie tylko dla miłośników mięsa.
Wegetariańskie bary serwujące jedzenie typu fast food cieszą się coraz większą popularnością. Weganie, wegetarianie czy po prostu osoby lubiące się zdrowo odżywiać, również mogą zaspokoić swój głód prostym jedzeniem, nie poświęcając przy tym godzin na przygotowanie bezmięsnych i smacznych posiłków.
Szybko nie zawsze znaczy niezdrowo
Fast food to niezwykle wygodna forma jedzenia – dostarcza dużej dawki energii i bardzo szybko zaspakaja głód. Popularność ulicznych barów, food trucków czy lokali z menu dostosowanym do potrzeb wegetarian pokazuje, że szybkie jedzenie nie musi być niezdrowe. Smaczne i pożywne wersje fastfoodowych klasyków można także przygotować w domu. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, ale nie jedzą mięsa i dbają o to co ląduje na ich talerzu. Najważniejszą kwestią jest sposób przygotowania szybkich dań. Rezygnując z mięsa i kalorycznych składników, takich jak majonez, tłuste dodatki czy oliwa, wyrazisty smak możemy osiągnąć dzięki prostym dodatkom i przyprawom, np. wegetariańskiego burgera doprawić można ostrym sosem TABASCO®.
Nowe oblicze fast foodów
Wybierając pośród wegetariańskich szybkich dań możemy zdecydować się na przykład na popularne veggie burgery, w których mięso zastąpione jest kotletem z cieciorki, tofu czy kaszy jaglanej. Alternatywą dla kebaba jest z kolei tortilla z falafelem, czyli małymi kotletami z ciecierzycy albo bobu. Pomysłów na zdrowe i bezmięsne szybkie posiłki jest wiele: wegańskie hot-dogi, z ,,kiełbaskami” złożonymi z warzyw, kasz, strączków i aromatycznych ziół, zapiekanki warzywne, czy frytki z batatów i selera. Dania takie są bardzo pożywne, pięknie wyglądają i idealnie nadają się na przekąskę w trakcie zabieganego dnia czy podczas przerwy w pracy. Chcąc odżywiać się zdrowo i bezmięsnie, nie musimy zatem rezygnować z „ulicznego jedzenia”. A oto propozycje przepisów na wege fast foody:
Domowa pizza z TABASCO®
Składniki:
Ciasto baza:
0,5 kg dobrej mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy baza:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka TABASCO® Sauce
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy
Farsz:
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ciasto baza:
Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy baza:
Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.
Farsz:
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie by się nie poparzyć!
Wegański burger
Składniki:
4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy
1 drobno pokrojona cebula
400g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej
1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman
pęczek kolendry, posiekanej
50g bułki tartej
3 łyżki stołowe mąki przennej
1 jajko
3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego
Pomidorowa salsa:
4 świeże, dojrzałe pomodory, posiekane
½ czerwonej cebuli, cienkie plastry
strumień sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka stołowa oliwy z o liwek
szczypta cukru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Serwować z:
4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar
Sposób przygotowania:
Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą.
Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki.
Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 mini burgerowe płaskie kulki, ala paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Następnie zanurz w ubitym jajku i obtocz w kminku.
Podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery, po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy Kikkoman, olej i cukier w misce. Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą.
Podawać na ciepło z serem Chedar.
Nadesłał:
DownStreet
|