Wielkanoc, czyli jak rodzinnie spędzić czas
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zamiast nerwowo wycierać kurze z najmroczniejszych zakamarków domu, potraktuj te kilka świątecznych dni jako okazję na zwolnienie tempa, odpoczynek i spędzenie czasu z bliskimi. Koniecznie przy świątecznych smakołykach.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zamiast nerwowo wycierać kurze z najmroczniejszych zakamarków domu, potraktuj te kilka świątecznych dni jako okazję na zwolnienie tempa, odpoczynek i spędzenie czasu z bliskimi. Koniecznie przy świątecznych smakołykach. Przestawiamy propozycje tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, ale też patenty na wprowadzenie apetycznych innowacji. Te święta długo będziesz wspominać z uśmiechem na ustach.
Święta z wiosennym klimatem
Święta Wielkanocne przypadają wiosną, kiedy po okresie zimowej stagnacji cała natura budzi się do życia. Czy Ty również czujesz, że masz więcej energii? Przeznacz ją na jakościowe spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zamiast zamykać się w czterech ścianach, wyjdźcie na spacer albo wybierzcie się na rowerową przejażdżkę. Może w tym roku w końcu spełnisz swoje postanowienie i nauczysz się jeździć na rolkach albo zaczniesz eksplorować górskie szlaki? Pamiętaj, że w towarzystwie zawsze jest weselej, a święta nie muszą ograniczać się do trasy między kuchnią a jadalnią.
Z nową energią w stronę świątecznego menu
Gdy już przewietrzysz głowę, z ochotą zaczniesz eksperymentować w kuchni. Nie musisz całkowicie łamać kulinarnych tradycji, ale małe urozmaicenie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Gdy myślimy o Wielkanocy, jako pierwsze przychodzą na myśl jajka. Samo malowanie pisanek to doskonały sposób na zaangażowanie wszystkich domowników, niezależnie od wieku, w przygotowanie święconki. Malujcie, owijajcie włóczką, róbcie kraszanki… Spróbujcie czegoś innego niż do tej pory! A podczas uroczystego śniadania skosztujcie frittaty z białą kiełbasą i boczkiem zamiast klasycznej jajecznicy.
Frittata z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
· 4 jajka
· 1 pętko białej kiełbasy
· ½ Rosołu z Kury Knorr
· 50 g wędzonego boczku
· 1 czerwona cebula
· 4 listki jarmużu
· 30 g sera gruyere
· 4 łyżki mleka
· 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
Sposób przygotowania:
1. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na patelni, następnie przełóż do miseczki. Kiełbasę pokrój w talarki i usmaż na pozostałym tłuszczu. Boczek i kiełbasę odsącz na papierowym ręczniku.
2. Cebulę pokrój w piórka, jarmuż porwij na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz jarmuż. Patelnię lub okrągłą formę do pieczenia o niewysokim rancie (jak do tarty) posmaruj tłuszczem.
3. Do miski wybij jajka, dodaj mleko oraz pieprz. Kostkę drobiową posiekaj nożem i dodaj do jajek – wszystko razem dobrze wymieszaj.
4. Na dno patelni lub formy wylej odrobinę masy jajecznej. Następnie wyłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki – kiełbasę, boczek, jarmuż z cebulą oraz ser i zalej resztą jajecznej masy. Całość podsmaż i podawaj!
Wielkanoc nie tylko przy stole
W niektórych krajach uwielbianym przez dzieci zwyczajem jest poszukiwanie w poranek wielkanocny czekoladowych łakoci. Ta tradycja znana jest także w niektórych regionach Polski. W Wielkopolsce, na Śląsku i Pomorzu Zachodnim drobne podarunki zostawia Zajączek. Jeśli nie znasz tego zwyczaju, to koniecznie zorganizuj tę świąteczną zabawę. Zapewniamy, że ucieszą się nie tylko najmłodsi! Polowanie na słodycze albo drobiazgi przygotowane samodzielnie porwą do zabawy wszystkich. Nie pozwól więc, by Wielkanoc minęła przed ekranem telewizora albo smartfona.
Uroczysty obiad musi być!
Po takich przygodach apetyt będzie wszystkim dopisywać. Uroczysty obiad bez barszczu białego w wielu domach się nie liczy! Jeśli masz jednak ochotę na odmianę, zaserwuj kremową zupę z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym, której nie brakuje elegancji. Pamiętaj, by odświętnie udekorować stół – niech każdy, kto wejdzie do jadalni od razu poczuje wyjątkową atmosferę. Zamiast kupować stroik w kwiaciarni, już wcześniej zaangażuj bliskich w zrobienie czegoś własnoręcznie. Może zgłębicie tajniki okolicznościowego origami albo zrobicie króliczki z kolorowego papieru? Nie musi być idealnie równo – ważne, że będą przypominać wam o wspólnie spędzonym czasie.
Barszcz biały
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
· 4 pętka białej kiełbasy (surowej)
· 1 pęczek włoszczyzny
· 1 opakowanie Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
· 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
· 5 ziemniaków
· 100 ml kremowej śmietany
· 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
· 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami do momentu aż będą miękkie. Następnie usuń włoszczyznę.
2. Kiełbasę sparz w rosole przez minutę. Po wyciągnięciu z rosołu, pokrój ją w plasterki i dodaj z powrotem do zupy.
3. Wsyp do garnka zawartość opakowania barszczu Knorr, dodaj chrzan i gotuj całość przez kolejne 10 minut.
4. Na koniec gotowania dodaj pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z ugotowanym jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
· 200 g topinamburu
· 3 ziemniaki
· 2 kostki Bulionu Warzywnego Knorr
· 100 g kalafiora
· 1 biała cebula
· 2 liście laurowe
· 3 ziarna ziela angielskiego
· 200 ml mleka
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka oliwy truflowej
· 1 garść świeżych ziół do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (jeden odłóż) obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na małe różyczki.
2. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Całość doprowadź do wrzenia.
3. Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut – do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.
4. Odłożonego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
5. Gotową zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.
Wielkanocny piknik? Jesteśmy na tak!
Jeśli nie spodziewasz się najazdu gości z rożnych stron świata, wybierz się z najbliższymi w plener. Piknik na świeżym powietrzu w ramach przełamania świątecznej rutyny wszystkim wyjdzie na zdrowie. Zapakujcie wiktuały, które bez trudu zniosą transport. Nie musicie ograniczać się do nudnych kanapek - zrób tradycyjny pasztet domowy, który serwowany na kocu w parku smakuje jeszcze lepiej. Jeśli planujesz bardziej uroczystą i mniej kameralną biesiadę, zaproponuj gościom popołudniowy poczęstunek na tarasie lub w ogrodzie. Oczywiście, jeśli tylko pozwoli na to pogoda. Wiosenna aura wszystkich wprawi w szampański nastrój.
Pasztet domowy
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 7
Składniki:
· 1 kg mięsa wieprzowego i wołowego
· 1 Rosół Wołowy Knorr
· 200 g podgardla
· 200 g wątróbki drobiowej
· 100 g boczku
· 2 jajka
· 1 pęczek włoszczyzny
· 1 cebula
· 2 grzyby suszone
· 1 łyżeczka majeranku
· 2 liście laurowe
· 3 ziarna ziela angielskiego
· 4 gałązki jałowca
· 4 łyżki bułki tartej
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
· 2 łyżki smalcu
· 700 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i wystudź.
2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrój w dużą kostkę. W garnku rozpuść łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
3. Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę rosołową Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Formę do pieczenia – keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!