Witamina C pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym spowodowanym m.in. wysiłkiem fizycznym


Witamina C pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym spowodowanym m.in. wysiłkiem fizycznym
2017-08-04
Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu, ale może być jedną z przyczyn stresu oksydacyjnego.

Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu, ale może być jedną z przyczyn stresu oksydacyjnego. Wysiłek fizyczny powoduje bowiem zwiększenie ilości „wolnych rodników” w organizmie, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia komórek, na skutek ich utlenienia, a co za tym idzie do zaburzenia ich funkcjonowania. Przewlekły stres oksydacyjny, może powodować uszkodzenia wszystkich występujących w organizmie biocząsteczek – m.in. białek, tłuszczów, a także DNA komórek, doprowadzając do mutacji, co skutkuje rozwojem chorób.[1] Aby temu zapobiec, możemy skorzystać ze wsparcia sprzymierzeńca, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym mogącym powodować uszkodzenie mięśni – witaminy C, zawartej np. w 100 % soku pomarańczowym.

Dodatkowe 200 mg witaminy C, w ramach dziennej dawki owoców i warzyw, pomaga utrzymać normalne funkcjonowanie układu odpornościowego w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, a także po jego zakończeniu.[2] Witamina C nawet w niewielkich ilościach pomaga regulować metabolizm energetyczny[3] i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.[4] Wygodnym źródłem witaminy C, które łatwo możemy włączyć do codziennej diety, jest 100% sok pomarańczowy.

Materiały zebrane przez Grupę Ekspertów ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazują na szereg korzyści wynikających ze spożywania witaminy C, w tym na obniżenie zmęczenia.[5] Dotyczy to spożywania żywności, która zgodnie z przepisami określana jest jako „źródło witaminy C”, a więc zawiera co najmniej 12 mg witaminy C na 100 ml. 100% sok pomarańczowy spełnia to kryterium, gdyż zawiera dawkę aż trzykrotnie wyższą – średnio 36 mg na 100 ml.

Podczas powrotu do ćwiczeń, np. po sezonie zimowym lub choćby po kilku tygodniach przerwy, dobrze jest zwiększyć spożycie owoców i warzyw, aby zapewnić organizmowi więcej składników odżywczych. Jak zauważa dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Uniwersytetu Jagiellońskiego, Collegium Medicum: „W przypadku jednego z tych składników – witaminy C – wygodnie jest sięgnąć po świeży lub pakowany 100% sok pomarańczowy – już 200 ml soku zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.”

U czynnych sportowców trenujących wyczynowo podstawowym źródłem witamin są owoce i warzywa. Mogą to również być soki. Część sportowców jako dodatkowe źródło witamin preferuje pokarmy płynne, w tym 100% sok owocowy zawierający witaminę C, gdyż nie powodują uczucia ciężkości. Rozwiązanie to jest szczególnie przydatne w okresie intensywnych treningów przed zawodami. Witamina C jest cennym sojusznikiem także dla sportowców trenujących rekreacyjnie, gdyż pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który może powodować uszkodzenie mięśni w początkowym okresie letniego sezonu treningowego.

Dla każdego sportowca – zarówno członka kadry narodowej, amatora trenującego z dużymi obciążeniami, jak i osoby, która chce po prostu utrzymać dobrą formę – 100% sok pomarańczowy jest wygodnym i bezpośrednim źródłem witaminy C.



[1] https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-200535120-00004

[2] Poz. 144 na Skonsolidowanym Wykazie EFSA, opublikowanym w EFSA journal 2009; 7(9):1226  Wykaz ujęto w Rozporządzeniu Komisji (UE) 432/2012 z dnia 16/05/2012 strona 32 (ćwiczenia fizyczne)

[3] Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 z dnia 16/05/2012, strona 33, poz. 135, 2334, 3196 na Skonsolidowanym Wykazie EFSA, EFSA journal 2009; 7(9):1226 2010;8(10):1815 (produkcja  energii)

[4] Efsa Journal 2009; 7(9):1226 2010;8(10):1815, Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 z dnia 16/05/2012 strona 34, poz. 129, 138, 143, 148, 3331 na Skonsolidowanym Wykazie (stres oksydacyjny)

[5] http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1815.pdf

Nadesłał:

KDreher

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl