Zalety kwasów omega 3.
Dość dużo słyszy się w telewizji o dużym znaczeniu kwasów omega 3. Mało kto jednak wie, co to w ogóle jest, jakie ma znaczenie i co dobrego robi dla naszego organizmu.
Z chemicznego punktu widzenia są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Występujące w nich ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym, znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ważniejsze jednak od tego, jest to, w jaki sposób kwasy omega 3 działają na nasze zdrowie. Przede wszystkim, mają one bardzo duże działanie przeciwnowotworowe. Ostatnio, odkryto również, że działają one spowalniająco, na proces starzenia się komórek. Jednakże, na tym nie koniec dobroczynnego działania kwasów omega 3.0
Ich regularne spożywanie znacząco wpływa na zmniejszenie poziomu trójglicerydów we krwi. Ich obecność jest źródłem, czy raczej przyczyną zawałów serca, a zatem obniżenie ich poziomu pozwala na zmniejszenie ryzyka pojawienia się zawału. Widać zatem, że wspomniane kwasy wpływają na trzy dość istotne elementy naszego zdrowia. Nowotwory, to coraz popularniejsze choroby, można się przed nimi bronić. Zawał serca, bardzo popularna i często występująca dolegliwość również może nas ominąć i oczywiście na koniec starzenie się komórek. Coś, co jest jak najbardziej naturalnym zjawiskiem może zostać spowolnione, a przez to i skutki tego procesu później nas dotkną.
To nie koniec pozytywnego działania kwasów omega 3. Zaburzenia rytmu serca również mogą być nieco łagodzone dzięki uzupełnianiu tego składnika w organizmie. Także zapalenie stawów, którego przyczyną jest reumatyzm może być nieco łagodzone dzięki tym substancjom. Niektórzy, widzą też związek z wychodzeniem z depresji, czy łagodzeniem zachowań agresywnych osób, których dieta bogata była w omawiane substancje. Warto jednak wiedzieć, że co za dużo, to nie zdrowo. Nadmiar, czyli przedawkowanie kwasów omega 3 może też być bardzo szkodliwe dla człowieka. Szczególny rozsądek powinny zachować osoby, które cierpią na cukrzycę i osoby z problemami układu krążenia.
Nadesłał:
brenna
|