Pistacjowa wariacja smakowa!
W czym tkwi ich tajemnica? W niepowtarzalnym smaku! Pochodzą ze słonecznych regionów Azji, jednak swoich zwolenników zyskały na całym świecie. Pistacje, bo o nich mowa, to idealna przekąska na co dzień!
Sprawdzą się podczas domowego relaksu przy książce, w czasie różnych aktywności, ale także w kuchni, bo ich oryginalny smak predestynuje je do szerokich zastosowań kulinarnych!
Najczęściej kojarzą się z deserami – jako dodatek do pysznych ciast czy lodów, ale koneserzy dobrego smaku wiedzą, że w wersji wykwintnej smakują tak samo wybitnie! Prażone pistacje w połączeniu z krewetkami? #HELIOinspiruje do oryginalności w kuchni!
Sprawdź nasz najnowszy przepis i stwórz razem z HELIO niepowtarzalny smak pistacjowego dania nawiązujący do orientalnych przysmaków! Koniecznie wybierz pistacje prażone bez soli, tłuszczu i konserwantów HELIO Natura, bo ich unikalny, naturalny smak podkreśli każdą kulinarną wariację! Jesteś gotowy na nowe?
Składniki:
· Pistacje prażone bez soli HELIO Natura – 3 opakowania
· Prażone orzechy laskowe bez soli i tłuszczu HELIO Natura – 2 łyżki
· Por
· 3 cebule szalotki
· Litr bulionu warzywnego
· 2 łyżki masła
· 4 łyżki śmietany kremówki 36%
· 4 krewetki tygrysie oczyszczone i ugotowane
· Groszek ptysiowy
· Listki świeżej bazylii
· Sól, pieprz
· Przygotowanie:
Oczyszczony por i obrane szalotki opłucz, drobno posiekaj i podsmaż, nie rumieniąc, na rozgrzanym w rondlu maśle. Wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę zmiksuj na krem.
Pistacje HELIO Natura obierz ze skorupek. Jeżeli chcesz, aby kolor zupy był intensywniejszy, wrzuć je na 3 minuty do wrzątku, a po wyjęciu – oczyść z łupinek. Pistacje i orzechy laskowe HELIO zmiksuj w blenderze. Odłóż 2 łyżki zmiksowanych orzechów do dekoracji, a pozostałe dodaj do zmiksowanej zupy.
Zupę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Jeżeli lubisz kremową konsystencję, część zupy zmiksuj i wymieszaj z pozostałą częścią. Zupę pistacjową wlej do talerzy, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany i krewetką obgotowaną uprzednio przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wierzch posyp odłożonymi pistacjami i listkami bazylii. Podaj z groszkiem ptysiowym.
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|