Smacznie i szybko z makaronami „2 minuty” Podravka
Przygotowywanie domowych, pełnowartościowych posiłków czasami bywa nie lada wyzwaniem – szczególnie wtedy, gdy brakuje nam czasu na ich przygotowanie. Wtedy warto sięgnać po makaron „2 minuty” Podravka.
Innowacyjny makaron
Makaron Podravka „2 minuty” powstał z myślą o konsumentach, którym zależy na szybkim i przyjemnym przygotowywaniu pełnowartościowych potraw. W ofercie marki dostępne są trzy rodzaje: Spaghetti, Fusilli (świderki) oraz Chifferi (kolanka). Makaron produkowany jest w innowacyjny sposób, w wyniku którego końcowy czas gotowania wynosi jedynie 2 minuty (makaron ugotowany al dente), a produkt zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych. Wszystkie rodzaje makaronów Podravka „2 minuty” powstały w 100% z wysokogatunkowej pszenicy durum. Ta wyjątkowa odmiana pszenicy zawiera wysoką ilość białka, witamin oraz składników mineralnych, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Makaron stanowi podstawę wielu dań. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z Pesto alla Genovese czy Pesto Rosso Podravka. Można go podawać także z sosem, oliwą, oraz łączyć z różnymi warzywami, owocami morza, mięsem lub tofu. Poniżej prezentujemy pomysł na przepyszne i szybkie danie, z użyciem makaronu Podravka „2 minuty”, które z pewnością przypadnie do gustu fanom dań z makaronem.
Prosty przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (4 porcje)
Składniki:
· 500 g kurczaka, pokrojonego w kostkę
· 100 g suszonych pomidorów Podravka (odsączonych z zalewy)
· 250 g makaronu Podravka „2 minuty” Fusilli (świderki)
· 2 ząbki czosnku
· 70 g cebuli
· 10 ml oliwy
· 10 g natki pietruszki
· 1 gałązka świeżej bazylii
· ¼ czerwonej papryczki chilli
· 30 g masła
· 250 g śmietanki 30%
· 1 kostka bulionu drobiowego Vegeta Natur
· 350 g wody
Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek miksujemy z natką pietruszki, bazylią, chilli, suszonymi pomidorami oraz masłem. Dolewamy wodę, śmietankę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego i mieszamy do momentu połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej oliwie, na głębokiej patelni. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W między czasie gotujemy makaron Podravka „2 minuty” według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron wsypujemy na patelnię i całość mieszamy. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka:
Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posypać parmezanem.
Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.
Nadesłał:
walk_pr
|