Wakacyjne serniki! Wykorzystaj przepisy Szefów Kuchni – z Piątnicy, no bo skąd!
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!
Do przygotowania przepisów wykorzystaj najwyższej jakości produkty z Piątnicy: Serek Twój Smak Naturalny, Serek Twój Smak Aksamitny oraz Śmietankę 30%.
Serek Twój Smak Naturalny to produkt o prostym składzie, przygotowywany z doskonałego lokalnego mleka. Ma kremową konsystencję, gładko się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Doskonały zarówno do kanapek, jak i przygotowywania potraw oraz wypieków.
Serek Twój Smak Aksamitny to serek o naturalnym składzie, delikatnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje i świetnie smakuje z pieczywem, ale także doskonale nadaje się do deserów i dań wytrawnych.
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.
Wypróbuj produkty z Piątnicy w naszych przepisach!
Sernik z jagodami
Autor przepisu: Piotr Papież
Składniki na spód:
150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo
Składniki na masę serową:
500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody
Składniki dekoracyjne: jagody, jeżyny
Wykonanie:
1. Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.
3. Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.
4. Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
5. Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.
6. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
7. Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.
8. Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.
10. Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.
11. Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!
Sernikowe semifredo z morelą
autor przepisu: Arkadiusz Korzeń
Składniki na masę lodową:
200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych
Składniki na cremeux:
170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy
Składniki na polewę:
200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego
Wykonanie:
1. Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
2. Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
3. Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
4. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
5. Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
6. Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
7. Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
8. Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
9. Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.
Nadesłał:
Anna1
|