Włoski przepis na przerwę świąteczną w stylu „dolce far niente”.
Po przedświątecznym pędzie i pracowitym mijającym roku, w nadchodzące wolne dni koniecznie trzeba choć na chwilę się zatrzymać, zrelaksować, dobrze zjeść, powylegiwać się przed ekranem i pomarzyć… o Emilii Romanii. Bo chyba nikt nie ma lepszej recepty na „słodkie nicnierobienie” niż Włosi.
Oto przepis na prawdziwą relaksującą ucztę, która nie tylko nakarmi ciało i zmysły, ale również duszę, przenosząc nas do filmowego świata słynnego reżysera Federico Felliniego. Nie ma kina domowego bez talerza filmowych przekąsek, a włoskie produkty są do tego wprost idealne – doskonałej jakości i niewymagające długiego przygotowania. Po seansie warto poczytać, posłuchać, pomarzyć i zaplanować własną przygodę w regionie Emilia Romania.
Binge watching z Fellinim
Zima to znakomity czas na zwolnienie tempa i moment, kiedy w wyjątkowej świątecznej atmosferze najchętniej sięgamy do klasyki kina. Dlatego doskonałym pomysłem jest wieczór filmowy z jednym z najwybitniejszych reżyserów – Federico Fellinim. Arcydzieła maestro, takie jak „La Strada”, „La Dolce Vita” czy „Osiem i Pół”, wprowadzą nas w nietuzinkowy klimat włoskiej kinematografii i porywających opowieści. Co ciekawe, prawie każdy film Felliniego inspirowany był jego ulubionym miastem położonym na wybrzeżu w Emilii Romanii - Rimini. W tamtejszym kinie Fulgor podziwiał pierwsze w swoim życiu filmy, w Grand Hotelu natomiast, podglądał życie pięknych i bogatych. W przerwie w domowym seansie i poszukiwaniu dalszych inspiracji koniecznie trzeba posłuchać podcastu „Rimini-Felliniego”, który powstał we współpracy z biurem promocji regionu i opisuje miasto mistrza.
Talerz filmowych przekąsek
Kulinarna podróż po smakach regionu Emilia Romania z pewnością umili każdy seans filmowy. A zimą wieczory są długie, dlatego nie może zabraknąć półmiska przysmaków dla leniuchów, czyli takiego, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż kilka minut. Wieczór z włoskimi przekąskami, takimi jak Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, chrupiącym pieczywem skropionym oliwą z Brisighelli i Aceto Balsamico Tradizionale di Modena oraz (dla dorosłych) kieliszkiem Lambrusco jest doskonałym zestawem na słodkie próżnowanie bez żadnych wyrzutów sumienia. Dla tych, którzy lubią spędzać więcej czasu w kuchni, polecamy wyjątkowy przepis na włoskie Cappelletti – małe pierożki, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Nowe oblicze Rimini
W przyszłym roku na turystów w regionie Emilia Romania czeka cała masa atrakcji, wydarzeń oraz festiwali. Przerwa świąteczna to idealny moment na spotkania, prowadzenie długich rozmów i wspólne planowanie noworocznych wypraw, wakacji czy city breaks w ulubionym mieście mistrza Felliniego – Rimini, które w nowej odsłonie, z nową promenadą, plażową infrastrukturą nabrało prawdziwego uroku w kinowym stylu glamour. Muzeum Federico Felliniego to obowiązkowy punkt dla miłośników kinematografii. Miejsce, a właściwie trzy budynki - w pełni poświęcone jest życiu, pracy oraz dziedzictwu tego wybitnego artysty. Odwiedzając to muzeum obejrzymy bogatą kolekcję rysunków, kostiumów oraz oryginalnych scenariuszy i zanurzymy się w filmowym świecie.
Rimini, które słynie z piaszczystych plaż i lazurowej wody, to również miejsce, gdzie można doświadczyć prawdziwego dolce vita. Spacery po zabytkowej starówce, degustacje regionalnych win, wieczory spędzone w przytulnych kawiarenkach przy plaży to esencja włoskiego stylu życia.
Od kwietnia do końca września plaże wybrzeża Adriatyku będą jeszcze bardziej dostępne dla polskich turystów dzięki bezpośrednim lotom z Warszawy i Krakowa do Rimini. A ci, którzy chcą doświadczyć uroków Emilii Romanii zimą, mogą już teraz polecieć do Bolonii lub Forli.
Nadesłał:
Julian_20345
|