Wzmocnienie na koniec zimy
Ostatnie tygodnie zimy to bardzo zdradliwy okres dla odporności. Z jednej strony osłabianie organizmu spowodowane brakiem słońca, niekorzystnymi warunkami pogodowymi oraz wzmożoną aktywnością wirusów.
Z drugiej pojawiające się pojedyncze, cieplejsze dni prowokują do lżejszego ubierania się. Dlatego szczególnie teraz warto się wzmocnić, dużą uwagę przykładając do jedzenia. Niech składniki w nim zawarte służą nam, wzmacniając organizm od środka.
Zupa na śniadanie
W okresie wymagającym szczególnej ochrony przed infekcjami dobrze jest rozpoczynać dzień od ciepłej, rozgrzewającej zupy – najlepiej w formie kremu. Można ją podawać tradycyjnie ze śmietaną, ale też z dodatkiem dobrej jakości sosu chrzanowego. Będzie to ciekawym urozmaiceniem smaku, ale także korzystnie zadziała na organizm – chrzan wzmacnia odporność. My dzisiaj proponujemy prostą w wykonaniu i rozgrzewającą na resztę dnia zupę krem z ziemniaków.
Do jej wykonania niezbędne będą
• 1 średni por (biała część),
• 6 ziemniaków,
• 2 ząbki czosnku,
• olej do smażenia,
• Sos Kielecki chrzanowy,
• sól,
• pieprz,
• bulion.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany por i smażymy parę minut. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Całość chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy bulion. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości składników. Na koniec blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy dodając do kremu Sos Kielecki chrzanowy.
Ryba wzmacnia
Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Występują one głównie w tłustych rybach morskich m.in. łososiu. Co istotne – ryby zawierają również pewne ilości witaminy D3, która jest ważnym regulatorem funkcji układu odpornościowego. Dlatego, na obiad lub wczesną kolację przygotujmy pieczonego łososia z warzywami. Jest to danie nie tylko odżywcze, ale też i proste w wykonaniu. Radzimy podać go z Sosem Kieleckim chrzanowym – 8 % zawartość chrzanu także korzystnie wpływa na osłabiony zimą organizm.
Potrzebujemy
- · filet z łososia,
- · sól,
- · pieprz,
- · sok z cytryny,
- · świeżą paprykę,
- · Sos Kielecki chrzanowy.
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczemy go przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ją w tym samym czasie co łososia. Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy sos chrzanowy.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 4,20 zł
Nadesłał:
BestBrands
|