Zadymione przysmaki na ha(ma)ku
Dym jałowca, aromatyczna szynka, wyborny wędzony pstrąg… Tęsknisz za czasami, kiedy takie zapachy gościły na stołach? Czas na odświeżenie tego kulinarnego obszaru. Dzięki odpowiednim sztuczkom i wędzarni każdy z nas jest w stanie odtworzyć ten staropolski smak wędzonych potraw.
Człowiek odkrył wędzenie przez przypadek. Zaczął stawiać potrawy bliżej ognia, by odgonić wszelkie owady i szkodniki od swojego jedzenia. Szybko zauważył niesamowite właściwości dymu, który pozwalał na dłuższe przechowywanie produktów. Teraz wędzenie nie jest już tylko sekretną umiejętnością, która w tajemnicy przekazywana jest jedynie wybranym. Dostępność wędzarni pozwala każdemu cieszyć się domowymi wędzonymi wyrobami.
Niepowtarzalność smaku
Aby wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i inne potrawy nabrały wyjątkowego aromatu oraz były idealnie przygotowane trzeba dobrze znać reguły sztuki wędzarskiej. W wędzeniu podstawą wszystkiego jest dym. Musi być on uzyskany z drewna drzew liściastych. Iglaste mają zbyt dużo żywicy, która przez oblepienie mięsa sadzą niekorzystnie wpływa na potrawy nadając im gorzkawy smak i zbyt ciemny kolor. Najlepszymi zadymiarzami są buk‚ olcha‚ jawor‚ brzoza bez kory oraz drewno z drzew owocowych np. wiśni‚ jabłoni lub orzecha. Rodzaj użytego drewna ma wpływ również na kolor produktu. Między innymi: grusza nadaje barwę czerwoną, akacja i olcha - cytrynową, lipa, buk, jesion i klon - złocistożółtą, dąb - brązową. Dużym ułatwieniem w naszych czasach są również dostępne drewniane wiórka z twardego drewna, szybciej rozpalają się i są idealne do domowych wędzarni.
Istnieją osoby, które do wędzenia używają beczki przykrytej derką, jednak dla wszystkich dbających o bezpieczeństwo i stawiających na jakość lepiej jest rozpocząć przygodę kulinarną z domową wędzarnią w stylu Broil King - www.broilking.pl. W momencie, kiedy chcemy przygotować kiełbasę lub wędzonkę o nietypowym kształcie wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw haczyków i zawieszek. Jest to ułatwienie dla nas oraz pozwala na jeszcze lepsze dotarcie dymu do każdej części potrawy.
Właściwości wędzonek
Bogaty smak, soczystość i zapach to nie jedyne atuty wędzonych produktów. Tak przygotowane jedzenie jest również przydatne dla tych, którzy dbają o to, by ich posiłki zawierały jak najmniej zbędnego tłuszczu. Podczas tego procesu wytapiający się tłuszcz zostaje przekształcony w aromat i pozwala w naturalny sposób nabrać jedzeniu wyjątkowego smaku. Inną pozytywną cechą wędzonki jest jej trwałość, uzyskana dzięki obsuszaniu oraz działaniom zawartych w dymie substancji bakteriobójczych i bakteriostatycznych. Składniki dymu w połączeniu z odparowaniem wody i soli daje efekt utrwalający, stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii, głównie gnilnych. Zwłaszcza podsuszona skórka, która pojawia się na powierzchni jedzenia, chroni wędzonki przed drobnoustrojami. W ten sposób o wiele dłużej możemy cieszyć się autentycznymi walorami potraw. Wędzone na ciepło bądź na zimno ryby i mięsa mają nie tylko aromatyczny smak i zapach, ale również wygląd. Przyrządzone w odpowiedni sposób posiadają specyficzną skórkę, która nie jest pomarszczona i ma wyjątkowo apetyczny kolor.
Aromatyczne uniesienia
Czas na to by poznać kilka sztuczek, które pozwolą nadać naszym ulubionym potrawom wysublimowany, wyjątkowy smak. Po pierwsze, podczas wędzenia warto do potraw dodać odrobiny jałowca, który nada wyjątkowy aromat. Atrakcyjny smak uzyskamy dodając obierek z owoców, kłącza winorośli, łodyg ulubionych ziół a także odpowiednich przypraw. Duże znaczenie ma również dodatek płynów. Pozwala to utrzymać soczystość i miękkość mięsa przy długim czasie wędzenia. Ta podstawowa zasada tyczy się głównie chudych mięs, bowiem inne z dużą zawartością tłuszczu same będą w stanie się aromatyzować. To jakiego płynu użyjemy zależy wyłącznie od nas i naszych preferencji smakowych. Może być to tylko woda, kiedy jednak chcemy podkreślić smak śmiało możemy podczas wędzenia do specjalnego pojemnika nalać piwo, wino, ocet, odpowiedni sok owocowy czy też sos z przyprawami. Aby zadbać o dodatkową nutę aromatu wędzonych mięs czy też ryb warto przygotować świeżo pokrojone warzywa, które są idealnym aromatyzerem – to jest nadają mięsu specyficzny, bogaty smak.
Nowoczesne wędzenie to tradycja staropolskiego jedzenia połączona ze współczesną techniką. Mamy już konkretną wiedzę na ten temat, teraz potrzebujemy jedynie odpowiedniego sprzętu, by samodzielnie przygotować aromatyczne potrawy. Dla wszystkich znużonych kulinarną kulturą grillowania współczesne techniki wykorzystane w wędzarni pozwalają odkryć nowe gastronomiczne doznania. Teraz jesteśmy w stanie pokierować aromatem i soczystością jedzenia wedle naszego uznania. Co najważniejsze, smak tak przygotowanych wędzonych rarytasów możemy zachować na dłużej – już nie tylko w pamięci.
Nadesłał:
Belman
|