Olej budwigowy. Olej z wiesiołka


2012-04-07
Stwierdzono, że jedną z przyczyn suchości skóry i utraty przez nią elastyczności jest niedobór kwasów GLA w organizmie.

Olej budwigowy 

Len (Linum L.) należy do roślin krótkowiecznych, zielnych. Charakteryzuje się delikatną niezdrewniałą łodygą i niebieskimi kwiatami. Występuje na terenie Europy Wschodniej oraz w basenie Morza Śródziemnego. Jego łodygi są wykorzystywane do produkcji tkanin a z nasion pozyskuje się olej.

Johanna Budwig (1908-2003) była niemiecką badaczką, która przeprowadziła pionierskie badania nad kwasami z grupy omega-3. Od jej nazwiska nazwano olej lniany uzyskiwany w procesie tłoczenia „na zimno" (nieoczyszczony), nie poddawany rafinacji. Metoda tłoczenia „na zimno" polega na pozyskiwaniu oleju w procesie jednostopniowego lub dwustopniowego wygniatania oleju z nasion przy pomocy prasy. Olej ten charakteryzuje się mętną żółtą barwą (nie jest oczyszczany z pozostałości drobinek nasion lnu), charakterystycznym cierpkim zapachem oraz krótkim, maksymalnie 3-miesięcznym okresem przydatności. W odróżnieniu jednak od innych form przetwarzania lnu, jest produktem pełnowartościowym.

Tutaj podam przykład - len mielony odtłuszczony: w procesie produkcyjnym zostaje pozbawiony niezbędnych NNKT a przechowywany w formie mielonej przez dłuższy okres traci wszystkie wartości odżywcze.

Olej budwigowy jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych, występujących tutaj w korzystnych dla człowieka proporcjach: omega-3 (głównie kwas alfa-linolenowy): ok. 50%, omega-6 (głównie kwas linolowy): ok. 18% i omega-9: ok. 20%. Dzieki wysokiej zawartości kwasów omega-3 może być środkiem wspomagającym w walce z cukrzycą i atopowym zapaleniem skóry.

Olej z wiesiołka

Wiesiołek dwuletni trafił do Europy z Ameryki Północnej dopiero w XVI wieku. Gatunek tych roślin jest łatwy w uprawie i rośnie szybko, nawet na piaszczystym terenie.

Olej z wiesiołka (Oleum oenotherae) jest pozyskiwany najczęściej z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis) poddawanego obróbce mechanicznej i tłoczeniu „na zimno". Rzadziej zaś stosuje się w tym celu nasiona wiesiołka wąskolistnego (Oenothera muricata). Gotowy olej nie powinien być przechowywany w temperaturze wyższej niż +10 st.C. Pełnowartościowy olej wiesiołkowy zawiera 9% kwasu gamma linolenowego (GLA) z grupy omega-6 oraz 70% kwasu alfa-linolowego z grupy omega-3. Jego spożywanie wpływa pomocniczo w trakcie leczenia nadciśnienia, zakrzepicy i chorób systemu immunologicznego. Dzieje się tak, gdyż kwas GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych oraz posiada, podobnie jak aspiryna, działanie zapobiegające agregacyji krwinek. Ponadto przynosi korzyści w leczeniu wielu schorzeń skórnych, w szczególności łuszczycy, różnych postaci trądziku i atopowego zapalenia skóry.

Nadesłał:

na Zdrowie sposób
http://www.nazdrowiesposob.com/czytaj-na-zdrowie/

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl