Sernik Dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie!


Sernik Dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie!
2021-12-15
W te święta zaskocz bliskich i przygotuj Dyniowy Sernik, który dzięki dodatkowi Mascarpone z Piątnicy nabierze wyjątkowo kremowego smaku!

Składniki:

  • 1 kg Twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy
  • 5 jaj
  • 400 g pieczonej dyni
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 250 g cukru brązowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 g pestek dyni

Spód:

  • 150 g ciasteczek Amaretto
  • 80 g Masła OSM Piątnica

Polewa - opcjonalnie:

  • 100 g Śmietany 18% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru

 

Sposób wykonania:  

  • Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C bez żadnych przypraw, a następnie  odmierzyć potrzebną ilość (nie miksować). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.
  • Dodać cukier, miąższ wanilii, budyń (proszek) oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, a następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w przypadku użycia większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić.
  • Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
  • Polewa śmietanowa: śmietanę oraz cukier puder połączyć, dobrze mieszając, a następnie dodać sok z pomarańczy. Sernik udekorować prażonymi pestkami dyni.

Smacznego! 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl